Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Пеевски скочи срещу проектозакона на ''Възраждане'' за чуждестранните агенти: Руски закон-бухалка на Путин

   
Пеевски скочи срещу проектозакона на \'\'Възраждане\'\' за чуждестранните агенти: Руски закон-бухалка на Путин

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски реагира остро на внесения отново от "Възраждане" проектозакон за създаване на закон за регистрация на "чуждестранните агенти". Пеевски го определя "руски закон-бухалка" срещу медии и неправителствени организации, пише OFFNEWS

В писмена позиция Пеевски нарича законопроекта на "Възраждане" мракобесен и го определя като тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България.

Законопроектът на "Възраждане" иска регистрация на получаващите заплата от чужбина медии и НПО като "чуждестранни агенти". Те го внасят и във всички предходни парламенти, в които са участвали. 

"Безпрецедент е опитът да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин" (б.а. оригиналният правопис е запазен), написа днес Пеевски. 

Той коментира и черния списък на учители, разпространен от варненската структура на "Възраждане", които се обявяват срещу законовите промени за забрана на пропагандата на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата. 

 

"Опитите за създаване на "черни списъци" с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество се последния пристан на тоталитарните системи", каза Делян Пеевски. 

Според него поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност.

"Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери", пише Пеевски. 

Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против" всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури, казва на финала лидерът на парламентарната група на ДПС.