Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“

   

  БТА

След приключването им министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание.

Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, които се броят от влизане в сила на решението. То е по предложение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и група народни представители, пише NOVA.

След приключване на преговорите министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание за взимане на решение за продажба на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания.

Проекторешението подкрепиха 107 депутати - от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и петима независими. Против бяха 65 народни представители - от "Възраждане", "БСП за България", както и 14 нечленуващи в група. Въздържаха се от "Има такъв народ" - с гласовете на 13 депутати.

В мотивите се посочва, че през май т.г. е извършена съвместна инспекция на съхраняваното на площадка „Белене“ оборудване с дълъг цикъл на производство от експерти на НЕК и "Енергоатом". След успешно проведената инспекция от украинска страна е изпратено официално запитване до НЕК за разработване и изпращане на търговско предложение за продажба на оборудването и проект на договор.