Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Кирил Петков: Изходът от политическата криза е да изберем достоен непартиен премиер и обща програма

   


Според съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков изходът от политическата криза е политическите сили да се обединят около един равноотдалечен, непартиен премиер, икономист или юрист, при който всички да се съгласят за обща програма и да изведат България напред, пише OFFNEWS.

 "Слагайки една такава общонационална програма за бъдещето и за младите на масата, много трудно ще бъде на която и да е партия да не е съгласна. Ние казваме - не искаме постове, ето, не искаме партиен премиер, нека той да води. Тогава да видим кой ще е джентълмен и кой няма да е", коментира Петков в кулоарите на парламента след заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителство може да бъде направено с естествените партньори от "сглобката", ИТН и БСП.

По повод предложеното от Борисов джентълменско споразумение, Петков го призова "да се замисли каква е дефиницията на джентълмен и кои са приоритетите на България".

"Миналият път гласува с "Възраждане" по някакви абсурдни закони. Първото нещо е политическият егоизъм да бъде сложен назад", добави съпредседателят на ПП-ДБ.

По-рано председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се обяви срещу предложението на Борисов за управленска договорка между партиите още преди вота. Той смята, че първо трябва да минат изборите, след това да се види кои партии ще са част от следващия парламент. Чак тогава ще се провери какви са възможните мнозинства и каква програма ще се изпълнява.