Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Дишева: Сарафов и министър Павлова са най-вероятните кандидатури за главен прокурор

   


Най-вероятният кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов, но не изключвам възможността и за кандидатурата на служебния министър Мария Павлова, коментира Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на ВСС, пише OFFNEWS

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да предложи изборът на нов главен прокурор да продължи. Утре се очаква пленумът на ВСС да обсъди и гласува сроковете по процедурата. 

Дишева уточни, че тези две имена са спекулативни, защото никой още не ги е предложил. Аз имам възражение против възобновяване на процедурата, но не вярвам ВСС да не я приеме“, каза още Дишева. 

Най-важното ѝ възражение е, че ВСС е с изтекъл мандат и с намален състав с 5 души, след като изтече скоро и мандатът на председателя на ВАС, обясни тя. 

„Двама напуснаха съдийската колегия, няма главен прокурор. Тоест станаха минус 4 души и мандата на председателя на Върховния административен съд изтича съвсем скоро. Тоест към датата на избора Висшият съдебен съвет ще бъде с намален състав от пет души. Колкото за кворум ще има“, уточни тя.

Според нея „битката с един кон“ като практика не е толкова порочна, но са много важни качествата на кандидата.