Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Партии и коалиции подават документи за вота за последно днес

   


Днес изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, пише OFFNEWS

Досега 24 партии и 8 коалиции са подали документи за участие във вота. В последния възможен ден ще се регистрира ГЕРБ-СДС.

До 21 септември обаче Върховният административен съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която комисията е отказала. 

На днешното си заседание ЦИК трябва да реши окончателно казусът с БСП и да обяви дали във вота ще участва "БСП - Обединена левица". Вчера вписаният в регистъра на партиите като председател Атанас Зафиров поиска столетницата да бъде дерегистрирана и да получи обратно документите, внесени от упълномощените от Корнелия Нинова ден по-рано. ЦИК реши снощи, че до Зафиров няма да бъдат изпратени данните на 4000 души, подкрепили регистрацията на БСП от Нинова и приближените й. 

Днес се очаква ЦИК да вземе решение и по подаденото заявление за регистрацията на ДПС-Доган за самостоятелно явяване на изборите, след като получи от ГРАО проверката на предоставената подписка от подкрепящите регистрацията на партията. 

 

Във Върховния административен съд пък са насрочени две дела, свързани с жалби на ДПС-Пеевски. Едното е за участие на ДПС - Ново начало в местните избори на 20 октомври, а другото - заради отказаната на коалицията регистрация за участие в парламентарния вот. 

Вчера ВАС остави без разглеждане други две жалби на ДПС на Делян Пеевски - срещу отказ на ЦИК за заличаване на регистрация за участие в частични местни избори на 20 октомври. Решението е окончателно.

На 24 септември изтича крайният срок за регистрацията на листите с кандидати за депутати в районните избирателни комисии.