Сряда, 18 Сеп 2024
           
Политика

6 640 383 с право на глас за парламентарния вот

   
6 640 383 с право на глас за парламентарния вот

По предварителни данни на парламентарните избори ще има 6 640 383 избиратели. По данни от ГРАО ще има около 11 645 секции, но ще се изяснява до последния момент. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на редовен брифинг днес. Има две жалби за състави на РИК - ГЕРБ оспорва в Кърджали, ПП-ДБ - 23 РИК в София.

Цветозар Томов оказа да назове броя на секциите в чужбина - ЦИК е посочил само местата, които отговарят на изискванията още преди подаването на заявления за гласуване извън страната. В полунощ започва събирането на заявления, приключва в 24 часа на 4 октомври.

До момента документи за явяване на изборите са подали 19 партии и 6 коалиции. Регистрирани са 9 партии, на 2 от коалициите ЦИК отказа регистрация, отчете Матева.

Ден по-рано ЦИК отказа регистрация и на двете коалиции, които включваха ДПС в състава си. След това крилото около единия съпредседател Джевдет Чакъровподаде заявление за самостоятелно явяване на партия ДПС, а тези на другия съпредседател Делян Пеевски поискаха заличаването му. Освен това днес ВАС гледа и две техни жалби срещу решения на ЦИК за регистрациите за местния вот.

При социалистите драмата засега изглежда решена - Корнелия Нинова вече не е лидер на БСП, а партията се представлява от временния председател Атанас Зафиров. Това реши Върховният касационен съд (ВКС) навръх знаковата дата за социалистите - 9 септември, 48 часа преди крайния срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в изборите на 27 октомври

Окончателна регистрация за предсрочните парламентарни избори от участниците в 50-то НС вече минаха "Възраждане" и ИТН. ГЕРБ обявиха, че ще се регистрират утре, в последния възможен ден.