Сряда, 18 Сеп 2024
           
Политика Свят

Ето кои 7 щата ще решат изхода от битката Харис-Тръмп

   


Кандидатът за президент на САЩ Камала Харис достигна 47% по време на четиридневния конгрес на Демократическата партия си в Чикаго, който тя закри на 22 август с реч, в която обеща „нов път напред“ за всички американци. Оттогава насам броят на нейните гласове се е променил съвсем малко, пише OFFNEWS.

Средната стойност на Тръмп също остава сравнително стабилна, като се колебае около 44%.

Въпреки че тези национални проучвания са полезен ориентир за това колко популярен е даден кандидат в цялата страна, те не са непременно точен начин за прогнозиране на резултата от изборите.

Това е така, защото САЩ използват системата на избирателната колегия за избор на президент, така че спечелването на най-много гласове може да е по-малко важно от това къде са спечелени.

В САЩ има 50 щата, но тъй като повечето от тях почти винаги гласуват за една и съща партия, в действителност има само няколко, в които и двамата кандидати имат шанс да спечелят. Това са местата, където изборите ще бъдат спечелени и загубени, и са известни като щати, в които се водят битки.

 

Кой печели в щатите, в които се води същинската битка?

В момента проучванията в седемте щата, в които се води битката, са много напрегнати, поради което е трудно да се разбере кой наистина води в надпреварата.

Решаващите щати за битката са Пенсилвания, Аризона, Джорджия, Северна Каролина, Мичиган, Уисконсин и Невада. 

При сегашното положение последните проучвания показват, че в някои щати двамата кандидати са разделени от по-малко от един процентен пункт. Това включва Пенсилвания, която е ключова, тъй като има най-голям брой избирателни гласове и следователно улеснява победителя да достигне необходимите 270 гласа.

Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин бяха сред сигурните щати за демократите, преди Тръмп да ги превърне в червени по пътя си към спечелването на президентския пост през 2016 г.

През 2020 г. Джо Байдън ги спечели отново, и ако Харис успее да направи същото тази година, тя вероятно ще спечели изборите, пише Би Би Си.

Като илюстрация за това как се е променила надпреварата, откакто Харис стана кандидат на демократите - в деня, в който Байдън се отказа от надпреварата, той изоставаше от Тръмп средно с почти 5% в решаващите седем щата, в които се води битката.