Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Христанов: Съседни държави искат да ни заобикалят заради завладяната от шепа мафиотчета граница

   


За първи път българската държавна граница не е завладяна от вражески въоръжени сили, а от една шепа мафиотчета, които със съдействието на държавни институции и на политически партии безчинстват, пише OFFNEWS.

Това заяви бившият зам.-министър на земеделието, а сега лидер на партия "Единение", Иван Христанов за буферните паркинги по българските граници, които са в частни ръце. Преди година стана ясно, че шофьори на тирове са принуждавани да преминават през паркингите срещу такса - 15 лева за български камиони и 25 евро - за частни. 

Едва преди дни служебният премиер Димитър Главчев свика спешна среща, за да му бъде докладвана пълната информация по темата от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи, на финансите, както и от ДАНС и НАП.

В хода на обсъждането е изтъкнато "значението на буферните паркинги за облекчаването на трафика" около гранично-пропускателните пунктове, "на места" обаче са необходими допълнителни стъпки, така че да се намали времето за изчакване на тежкотоварните автомобили и да се предотвратят опити за нарушаване на реда за преминаване.

Подобни проблеми като настоящите край Видин, е имало и край Русе. В Русе обаче е намерено решение, допълниха от Министерския съвет, без да уточняват какво е то. Ще се осъществи спешен разговор с местната власт и с фирмата, която стопанисва паркинга край Видин.

 

Иван Христанов посочи, че в статии на различни издания се говори, че при отказ се стига до рекет, изнудване, връщане на камиони, отнемане на номера.

"В този проблем, когато ние сме склонни да се фокусираме в несгодите на шофьорите на камиони – говорим за огромен брой камиони, за един милион на година, всъщност  имаме далеч по-голяма драма – в Ташкент на конференцията на превозвачите България беше тежко упрекната", коментира бившият депутат. 

По думите чу в момента Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да няма транспортни коридори. "Това означава, че бизнесът ще напусне България, ще има намаление на приходите в хазната, загуба на работни места и понижение на заплатите в България", обясни Иван Христанов.

Той припомни, че частните паркинги първо възникнаха на „Капитан Андреево“ през 2020 година. 

"Аз говорих лично с една от дипломатическите мисии на съседна на България държава. Те ми споделиха: „Когато дойде този проблем, ние говорихме с г-н Борисов. Той отказа да съдейства и каза да се обърнем към фирмата“. Фирмата те я срещат в ресторант. В него разговарят със собственика на „Евролаб“, с който ни е водихме съдебни и извънсъдебни спорове. Там са и 7-8 въоръжени лица“, обясни Иван Христанов.

Той допълни, че посланика на тази дипломатическа мисъл му казал, че искат „нещо много просто“ – „да не се налага дипломатите да преговаряме с мафията“.

Бившият министър каза още, че според журналистически проучвания същите хора държат паркингите и във Видин.

„Една опашка вместо директно да мине през „Дунав мост“, първо я отбиват през паркинга, плаща си таксата и след това заминава. Имаме ли подобрение на услугата? Не. Имаме ли съкращаване на опашката? Не“, коментира Иван Христанов.

Стана ясно, че на закрито заседание на 47-ото Народно събрание е обсъждано писмо, изпратено от турската страна, в което се е казвало, че турските превозвачи са били изнудвани, за да минават през въпросната лаборатория“, поясни той.

„Двата нови паркинга бяха започнати при служебното правителство преди кабинета „Денков“. Те бяха изградени по времето на кабинета „Денков“, функционират и в момента. Нито една политическа сила – ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ, „Възраждане“, „Величие“, БСП, ИТН, не повдигна тази тема“, посочи Христанов.

Според него партиите са мотивирани да не заемат позиции заради „сглобки“ и „запазване на мафията, за да оцелее сглобката“.

Иван Христанов допълни, че проверките, които започват НАП и ДАНС са "смешни" и те нямат да открият нищо. "Те са изпратени просто, за да бъде отбит номерът", посочи Христанов.