Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини Свят

НАСА търси условия за живот на спътника на Юпитер

   
НАСА търси условия за живот на спътника на Юпитер

НАСА ще изстреля космическия апарат „Европа Клипър" до Европа, спътника на Юпитер, на 10 октомври с ракета на „Спейс Екс" от космическия център „Кенеди" във Флорида. Целта на мисията е да се установи дали на Европа има условия за живот.

На борда на „Европа Клипър" ще има девет инструмента и научен експеримент свързан с гравитацията. По този начин учените ще могат да събират подробни измервания, докато космическия апарат обикаля около Юпитер и извършва множество близки прелитания около естествения му спътник Европа. Изследванията сочат, че под ледената кора на Европа има океан, чийто обем е два пъти по-голям от този на Земята, пише БТА.

Трите основни научни цели на мисията са да се разбере естеството на ледената обвивка и океана под нея, както и съставът и геологията на луната. Изследванията ще помогнат за изследване на потенциала за живот извън Земята.

Европа е открита от Галилео Галилей през XVII век. Учените предполагат, че тя е потенциален център за извънземен живот, тъй като водният басейн обменя газове и минерали с леда на повърхността и съдържа вещества, които могат да поддържат микробен живот.

Интерес представлява възрастта на този воден обект и дали той е възникнал от местни залежи от лед и скали, или е образуван от астероиди и комети, паднали върху повърхността на Европа.