Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Връщат еврокомисарката Илиана Иванова в Европейската сметна палата

   
Връщат еврокомисарката Илиана Иванова в Европейската сметна палата

Българският еврокомисар Илиана Иванова да получи втори мандат като член на Европейската сметна палата. Това е решило правителството днес.

Иванова в момента довършва мандата на Мария Габриел като еврокомисар по по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Миналата седмица, ден преди правителството да обяви новите кандидати за български комисари - Екатерина Захариева (ГЕРБ) и Юлиян Попов (ПП-ДБ), Иванова обясни, че сама е решила да откаже да се кандидатира за втори мандат. Тя посочи, че причините за това са лични. На два пъти Иванова е разговаряла и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той сам разказа, че причините й са "много сериозни" и затова уважава решението й.

Преди да бъде изпратена в Брюксел, Иванова работеше именно в Европейската сметна палата като член от страна на България. 

"Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор, България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент", обясняват от правителството. Затова и днес Министерският съвет е решил да одобри кандидатурата на Иванова. Тя ще работи там с мандат от 2025 г. до 2030 г.