Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Паралелната реалност на д-р Доган и мистър Магнитски

   


  Очевидно е, че с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган - философа, хидролога, пазителя на етническия модел, обитаваме различни реалности. И през ум не ми минава да твърдя, че познавам неговия свят, но мога да опиша как изглежда той от моята реалност, пише MEDIAPOOL.

Ще започна с няколко въпроса. След като се оказа лично потърпевш от превръщането на институциите в бухалки за саморазправа в ръцете на своя доскорошен политически отрок Делян Пеевски, Доган се разтревожи къде е правовата държава. Няма ли кой да обясни на почетния председател, че България не е правова държава? И че и той носи вина за това състояние. Няма ли кой да обясни същото на симпатизантите му? Знаят ли тия хора значението на думи като "лицемерие" и "наглост".

Наясно съм, че в политиката, особено по нашите ширини, това са все положителни качества, но все пак, хора, вие сериозно ли?!

След като 20 и кусур години отглежда Делян Пеевски, нарича го "феномен" и го посочва на партията си за неин председател, сега почетният председател изведнъж се оказа мишена на корпулентния му натиск. И започнаха викове за законност, ред и демокрация. Не думай!

Когато Пеевски смачка КТБ, правейки държавата да изглежда като бананова република, в която финансовата система е подчинена на личния интерес на един депутат, нямаше проблем. Когато завладя 90% от медиите и ги превърна в кофти версия на "Работническо дело", всичко беше наред. Когато съдът, прокуратурата, МВР и службите, изобщо държавата, му козируват и стоят мирно, пак няма проблем. Обаче след като посегна на сараите на Доган, настана рев: Помощ, бият по почетния председател!

И започнаха увещания – те са за законността, те са за демокрацията, те искат институциите да се намесят и да защитят беззащитната жертва. Преди няколко дни имаше прессъобщение от ДПС-Доган, в което говореха за "патологичната страст" за превземане на бизнеси, нали се сещате от кого. От момчето, дето, по думите на почетния председател, вече прекали.

Да не би някой от "Демократична България" да е откраднал д-р Доган и да го подменил с двойник? Всичко наред ли е с морфичния резонанс? Чуваме ли се, разбираме ли се?

Но стига тъпи шеги, положението е сериозно. И не само заради опасността почетният председател да остане бездомен. Сериозно е, защото сме изправени пред тежка дилема. И тя е следната: Само Пеевски може да прецака Доган. И само Доган може да прецака Пеевски. Както се казва в една популярна смешка от социалните мрежи: Във войната между Доган и Пеевски съм на страната на войната.

Това е големият проблем, а към момента решение не се вижда.

Има, разбира се, оптимисти, които твърдят, че това е очистителен процес. Едва ли. По-скоро е сваляне на маските. А когато те паднат, се вижда, че държавната репресия у нас се активира не от закона и не от доказателствата, а от бутони, инсталирани в телефоните на силните на деня. Скарват се двама, единият казва: "Ей ся ще види тоя", натиска копчето и всички гледаме. Да избираме ли страна или просто да си вземем пуканки?

Почетният председател и феновете му, които днес говорят за "патологична страст", изглежда са забравили изказванията за "обръчите от фирми". А не бива, защото това е основата на модела им. Същият се разпростира и на институционално ниво чрез назначаване на верни хора на правилните места. Примерно в прокуратурата. Сега този модел се обръща срещу създателя си.

В този ред на мисли колко ли дела стоят кротко в прокуратурата и чакат някой да ги активира? Нали всички видяхме колко бързо Румен Гайтански-Вълка се превърна от влиятелен бизнесмен в арестуван и обвиняем, при това по дело, което вече е прекратявано поради липса на доказателства за извършено престъпление. Случайно ли е, че тази съдба сполетя човек, считан за близък до Доган?

А сега сме в толкова шизофренна ситуация, че малко остава ДПС-Доган да започне да критикува ДПС-Пеевски за корупция примерно. Това въобще няма да е изненада, особено като се има предвид късата им памет. Все пак преди цели 11 години Пеевски бе назначен за шеф на ДАНС, а преди две – санкциониран по глобалния закон "Магнитски". Да сте чули Доган тогава да казва нещо? Аз също.