Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Парламентът отново отхвърли предложение за референдум за запазване на лева

   


Парламентът отхвърли проекта на решение за провеждане на референдум на тема "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута България до 2043 година?". То бе внесено от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и група народни представители, пише OFFNEWS.

Това бе вторият опит за провеждане на национален референдум, с който да се постави въпроса за приемането на еврото у нас. Подобен референдум на "Възраждане" бе отхвърлен през лятото на 2023 г.

Сегашното предложение на ИТН и "Възраждане" беше отхвърлено с 63 гласа "за" ("Възраждане", БСП, ИТН и 12 от нечленуващите в парламентарни групи депутати), 107 "против", а двама се въздържаха. 

По време на дебатите нечленуващият в парламентарна група депутат Калоян Методиев заяви, че България се намира във валутен борд от 1997 година. Той заяви, че левът само по наименование е лев, но има фиксиран курс към еврото.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че "Възраждане" предлага България да напусне Европейския съюз и да се присъедини към БРИКС. Той също обясни, че левът е фиксиран към еврото. Според него с този референдум проруската партия се опитва да навреди на функционирането на валутния борд.