Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

ПП-ДБ продължават работа заедно, но с преработена програма в търсене на повече гласове

   


Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" ще продължи, но с преработена програма и в търсене на повече гласове, заявиха Кирил Петков (ПП), Божидар Божанов ("Да, България")и Атанас Атанасов (ДСБ) в кулоарите на парламента във връзка с бъдещето на коалицията и предстоящото явяване на изборите. Все още обаче не е ясно как ще бъдат подредени избирателните листи, пише OFFNEWS.

"Взехме решение да се явим съвместно с партньорите от ПП и ДСБ в коалиция за следващите избори. Ние смятаме, че основна цел на политическите сили в този цикъл е да прекратим политическата криза. Именно заради това сме си поставили измерими цели за връщане доверието на избирателите", заяви Божанов.

Той не коментира как ще се посочват кандидатите в избирателните листи. По думите му всяка партия ще приложи принципите, на които стъпва коалицията, за повишаване на броя гласували.

"Явяваме се заедно, защото сме по-силни. Имаме план как да излезем от политическата криза. Вече заявихме идеята за непартиен равноотдалечен общественик, икономист, който да даде ново начало, което този парламент не можа", коментира Кирил Петков.

По думите му коалицията ПП-ДБ се връща към основните проблеми, които стоят пред хората.

 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че застават пред българските избиратели и искат мандат за съставяне на редовна власт.

"В процес на актуализиране сме на нашата програма, до една седмица ще приключим. Тя е преработена в два аспекта - единият е външнополитически, защото България изостава. Румъния получи безвизово пътуване до САЩ, къде сме ние? Какво се случва с еврозоната, какво се случва с Шенген", посочи Атанасов.

Вторият приоритет, по който работят от ПП-ДБ в програмата си, е вътрешнополитически - икономиката, бюджетът и темата за сигурността и службите.

Късно вечерта на 3 септември Националният съвет на „Да, България!“ реши да не разваля коалицията. 

Партийните квоти при реденето на листите остават както досега - 55 процента от местата са за ПП, 45 си делят ДБ и ДСБ. За сметка на това ДБ не прие искането за отказ от мажоритарни кампании и призовава симпатизантите си да гласуват с преференции.

Въпреки че Да, България не харесва партийните квоти при реденето на листите, се съгласява с тях, за да не предизвиква напрежение, а след изборите ще иска пълно предоговаряне на партньорството с ПП и ДСБ в ново коалиционно споразумение, което да отчита и резултатите от изборите.