Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Атлантическият съвет иска 7 мерки от Главчев за пресичане на хибридната агресия на Русия

   


Атлантическият съвет на България (АСБ) изпрати писмо до премиера Димитър Главчев във връзка с поредица от обстоятелства през последните месеци, за които не е видял адекватна реакция на правителствено ниво, включително и по линия на българските специални служби, пише NEWS.

Министър-председателят се призовава да предприеме необходимите действия за защита на българската държава от "все по-наглата хибридна агресия на престъпния путински режим против България".

Те посочват, че арестът на 29 август на българската гражданка Александра Милева, изразяваща своята гражданска позиция пред т.нар. Руски "културно - информационен" център е само върхът на айсберга. 24 часа по-късно съдът е постановил, че арестът ѝ е незаконен, т.е. МВР е действало или некомпетентно, или в полза на силите, срещу които Милева е протестирала. Известно е, че в силовите и правоохранителни органи на държавата, както и в съдебната власт има немалко почитатели на престъпния военно-тоталитарен режим на Путин, отбелязват от АСБ.

Посочва се и че на 19 юни Петко Петков от "Български елфи" е разказал за дейността на т.нар Прав фонд (Фонд поддержки и защиты прав соотечественников, проживающих за рубежом) - организация, регистрирана на територията на Руската федерация, в чиито управителни органи влизат редица водещи пропагандатори на московския режим, обявил България за вражеска държава. Споменато е конкретно събитие, провело се в центъра на София на 1-2 юни, организирано от редица "български" организации като "Българо - руски информационен пул", Форум "България - Русия", вестник "Русия днес - Россия сегодня", както и посолството на Руската федерация в България. Като участници са посочени също няколко "български" организации, като Института по лидерство към УНИБИТ, Българският антифашистки съюз, Централният кооперативен съюз и Фонд "Дометиан, митрополит Видински", изтъкват от АСБ.

Според тях е ясно, че това е хибридно по вид и антибългарско по характер събитие, имащо за цел да пропагандира руският имперски наратив, който по презумпция е антибългарски и антиевропейски. Отбелязва се, че допълнителна полза от подобно мероприятие е набирането на информация за потенциално оперативно-интересни лица, които биха били склонни към сътрудничество и взаимодействие в полза на Русия и във вреда на България и нейната държавност.

В тази връзка от АСБ питат премиера какво прави българската държава за пресичане на тази антибългарска дейност и къде са нейните служби за вътрешна сигурност, имащи за основна задача противодействие на зловредно чуждо влияние?

От Атлантическия съвет считат, че сред българите остава усещането за пасивност и дори нежелание българската държава в лицето на службите за сигурност и правоохранителните органи, прокуратурата, различните министерства и ведомства да реагират по какъвто и да било начин на "обявената по същество война на България от Руската федерация".

От АСБ призовават министър-председателя да активизира защитните сили на държавата срещу повсеместната руска агресия. Днес тя има хибриден, асиметричен характер, но утре може да прерасне в много по-сериозна форма на война против свободата и независимостта на българската нация, предупреждават те.

От Съвета настояват и да бъдат закрити Руският "културно - информационен" център, известен още и като "Русский дом", както и т.нар. "Дом на Москва" в София, за чиято дейност не се знае почти нищо.

От АСБ настояват да се отнеме в полза на българската държава т.нар. Санаторно - оздравителен комплекс "Камчия" на българското Черноморие, който още преди години руският външен министър Сергей Лавров определи като идеален център за действие на "руската мека сила".

Друго искане е да продължи демонтажът на окупационния монумент на съветските окупатори в София и пренасянето на скулптурните композиции в музея.

Поради факта, че Руската федерация е обявила България за вражеска държава да бъде спазено правилото на реципрочността - основен принцип в двустранната дипломация, а именно: броят на дипломатите и на останалите служители на руското посолство в България (явяващо се вражеско по смисъла на обявената от Москва позиция), да бъде изравнен с броя на българските дипломатически служители и административно - технически персонал в Москва, подчертават от АСБ.

Настоява се и правителството да премахне дипломатическия статут на всички имоти в страната, притежавани от Руската федерация и град Москва, с изключение на комплекса на посолството на бул. "Драган Цанков" 28, София. По този начин ще се дадат допълнителни оперативни възможности на българските служби да пресичат и неутрализират всякаква незаконна и подривна дейност на руски граждани и техните български агенти.