Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Режат дървета на ''Опълченска'', полиция пази в района

   


Рязането на дървета заради ремонта на столичната улица "Опълченска" започна тази сутрин. На мястото има много полиция, пише OFFNEWS

Цяла армия от полицаи е блокирала Опълченска по думите на живущите там. Явно Столична община смята да сече дърветата независимо, че има жалби в съда срещу изсичането с искане за спиране на изпълнението на заповедите на кмета, написа Тома Белев във фейсбук. Едва ли ще има по-зрелищно политическо самоубийство в историята на София през тази половина на 21 век. Можете да отидете до парка Св. Никола за да присъствате и после да разправяте на деца и внуци. И всичко заради едни 15 милиона за Трейс, пише още Белев. 

Вчера от Столична община предупредиха, че дърветата от източната страна на платното не могат да бъдат запазени.

Никой от нас не иска да се изсичат дърветата и точно затова сме предвидили компенсаторно залесяване. На мятото на премахнатите 39 дървета ще бъдат засадени над 100 нови и пораснали дръвчета, и така ул. „Опълченска“ след ремонта ще стане по-зелена. Същевременно подчертаваме, че нито едно дърво в парк „Св. Никола“, т.е. от западната страна на Опълченска, няма да бъде отрязано, защото те са извън обхвата на проекта, увериха от СО. 

Експертите са единодушни, че преместването на пораснали дървета е невъзможно от техническа гледна точка и твърде рисково заради нищожната възможност те да преживеят след като бъдат отново засадени. Нещо повече: тази операция струва по около 30 000 лв. за всяко дърво, което означава над 1 млн. лв. за преместването на всички дървета по Опълченска, които са върху подземните канали. 

Улицата може да се ремонтира, без да се секат дървета! За какво протестират на Опълченска?