Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Надежда Йорданова: Случващото се в ДПС е разказ как завладяната държава като проказа изяжда институциите

   


Случващото се в ДПС не е вътрешнопартиен скандал, а картинен разказ как завладяната държава като проказа изяжда всички институции, включително Централната избирателна комисия (ЦИК), заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ пред БНТ. Тя определи процесите в ДПС като "реална заплаха за изборния процес" в страната, пише OFFNEWS.

Йорданова даде пример с решението на ЦИК да допусне едновременно за регистрация на изборите двете крила в партията - на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Това стана след като привърженици на двамата окупираха входа на ЦИК. От Изборната комисия уточниха, че на по-късен етап ще разгледат подадените документи и ще определят коя партия да регистрират.

"Не помня ЦИК да е изпадала в подобна ситуация. Това е повече от скандално и опасно за демократичния процес в България. Не може да се покланят на нито един индивид, колкото и силен да изглежда", коментира още Йорданова.

Според нея силно тревожно е мълчанието на ГЕРБ по темата. Тя допълни, че партията трябва да заяви как вижда изхода от кризата. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ДПС трябва да реши проблемите си чрез спазване на вътрешните си устави и не трябва институциите да бъдат използвани в споровете между Пеевски и Доган.

Йорданова коментира и вчерашното решение на партията си "Да, България" да остане и за тези избори в коалиция с "Продължаваме промяната" и ДСБ.

 

Тя уточни, че решението е взето след дълъг дебат и осъзнаване, че "има нужда от мобилизиране на силите на демократичната общност".

"След изборите трябва да търсим широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи ограничено в своя мандат правителство с антикорупционни реформи. Този кабинет трябва да освободи институциите и да прекрати модела на завладяната държава, а хората да развиват спокойно своя бизнес. Готови сме да разговаряме с всяка политическа сила, която подкрепи тези ни искания", добави Йорданова.

От партията обаче поставят конкретни цели за настоящия вот. Едната е за връщане на доверието към коалицията на най-малко 100 хиляди от изгубените при последния вот избиратели, а втората- установяване на коалицията като сигурен мандатоносител с оглед пълноценното прилагане на формулата за управление, одобрена от коалицията.