Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Над 41 души са загинали, а над 180 ранени при ударите на Русия по военен институт в град Полтава

   


Най-малко 41 души са загинали, а повече от 180 са били ранени, когато по-рано днес Русия е нанесла удар по военен институт в град Полтава в Централна Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски, пише Mediapool.

По-късно броят на убитите нарасна на 47, а на ранените - на 206.

Агенцията отбелязва, че това е един от най-смъртоносните единични удари от началото на войната.

Зеленски заяви във видеозапис, публикуван в платформата "Телеграм", че руските сили са нанесли удар с две балистични ракети, като са повредили сградата на Военния институт по комуникации, и добави, че е наредил провеждането на пълно и бързо разследване на обстоятелството около нападението.

"Руските мръсници със сигурност ще бъдат подведени под отговорност за този удар", заяви Зеленски.

Както съобщи Министерството на отбраната в Telegram, интервалът от време между тревогата и пристигането на смъртоносните балистични ракети е бил толкова кратък, че хората са били хванати в момента на евакуация в бомбоубежище.

"Една от сградите на института беше разрушена, много от тях бяха блокирани под развалините, благодарение на координираната работа на спасители и лекари, 25 души бяха спасени, 11 от които бяха освободени от развалините“, се казва в съобщението.

Спасителите продължават да работят.

Според министъра на вътрешните работи Игор Клименко в близост до мястото на удара има жилищен квартал. "Стъклата във високите сгради бяха избити от ударната вълна, фасадите бяха повредени“, отбеляза Клименко.

Зеленски повтори призивите си за повече западни средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците да позволят използването на техните оръжия с голям обсег на действие за удари по цели дълбоко в руската територия, за да може Украйна да се защити.

"Продължаваме да повтаряме на всички по света, които имат властта да спрат този терор: системите за противовъздушна отбрана и ракетите са необходими в Украйна, а не някъде в някой склад", заяви украинският президент.

"Ударите на далечни разстояния, които могат да ни защитят от руския терор, са необходими сега, а не след време. За съжаление, всеки ден забавяне означава загуба на човешки живот", добави той.

Трима убити при други нападения

Осемгодишно момче и майка му бяха убити тази нощ при руски нападения срещу украинската Запорожка област, а трети човек е убит при ракетно нападение в централния град Днепър, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

Русия атакува и жп инфраструктура в две области и енергийно съоръжение в северната Черниговска област, съобщи Укринформ, като се позова на украинските власти.

Министерството на вътрешните работи каза, че тази нощ при удар срещу хотелски комплекс в Запорожка област са били убити жена и 8-годишното ѝ дете, а съпругът ѝ и дъщеря им са ранени и в момента се лекуват.

Експлозията се е чула минути, след като е обявена въздушна тревога, каза пред Ройтерс Анна Савченко, служителка на бензиностанция близо до хотела.

"Нямахме никакво време да се скрием. Чухме силна експлозия и хората започнаха да крещят", добави тя.

Вчера са извършени 313 атаки и обстрели срещу 11 селища, при които са поразени няколко сгради в Запорожка област, каза областният управител Иван Фьодоров.

Украинските ВВС казаха, че са свалили 27 от 35 дрона по време на руска атака тази нощ, при която са използвани и 4 ракети.

Ройтерс не може да потвърди информацията по независим път и за момента няма коментар от страна на Русия.

Москва отрича да взима цивилни на прицел във войната.

Украинското министерство на енергетиката каза, че трима души са ранени при нападението с дрон срещу енергийно съоръжение в северната Черниговска област.

Цел на атаката е била и жп инфраструктура в североизточната Сумска област и централната Днепропетровска област, казаха държавните железници.

Областният управител на Николаевска област Виталий Ким каза, че няма жертви при ракетното нападение там, а областният управител на Киевска област Руслан Кравченко каза, че няма щети по критичната инфраструктура, нито жертви, след като противовъздушната отбрана е прехванала предстоящото нападение.

Снощи руските сили изстреляха ракети и срещу централния град Днепър и беше убит един човек, а шестима бяха ранени, съобщи областният управител в "Телеграм".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще се срещне с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Киев след посещението на ръководителя на МААЕ в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия след началото на войната. 

Зеленски и министър-председателят на Нидерландия Дик Схоф посетиха вчера Запорожие - град, който се намира от другата страна на река Днепър, североизточно от Запорожката атомна електроцентрала, където украинският лидер повтори искането си към Запада да достави повече оръжия с голям обсег на Киев.

Нидерландският премиер увери украинския лидер в "продължаващото участие и подкрепа".

"Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да напредва. На фронтовите линии, но също и във всекидневния живот на хората", посочи министър-председателят на Нидерландия.

Зеленски уточни, че след посещението на Гроси в Запорожката АЕЦ той ще дойде в Киев за среща с него. Украинският президент добави също така, че на този етап от войната не е възможно Украйна да си възвърне контрола над атомната електроцентрала.