Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Представители на Младежкото ДПС седнаха пред централния вход на ЦИК

   


Представители на Младежкото ДПС седнаха пред централния вход на ЦИК, а зад тях плътен кордон с полицаи, пише БГНЕС.

Процедурата по регистрация на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври спря преди да е започнала. Причината - двете враждуващи крила на ДПС блокира сградата.

Лоялните на почетния председател на ДПС Ахмед Доган депутати и представители казват, че са първи за регистрация. От своя страна групата около Делян Пеевски, обявили се като Ново начало, също обявиха претенция за първа регистрация.

Стигна се до свикване на извънредно заседание на ЦИК. Председателят на комисия Камелия Нейкова не присъства на него, защото е в Азербайджан.

Ето и хронология на събитията:

Около 30 минути след полунощ с прессъобщение, изпратено до медиите, ДПС-Ново начало на Делян Пеевски обяви, че е факт и точно в 00.05 часа е подало електронно заявление за участие в изборите със заявката, че "най-хубавото предстои". Близките до Доган, обаче, първи пристигнаха физически пред сградата на ЦИК с намерението първи да подадат своите документи за регистрация на "автентичното ДПС".

Валентин Тончев от ДПС отбеляза, че Пеевски чете Устава на ДПС и указанията на ЦИК като дяволът Евангелието".

Самият Джевдет Чакъров, който малко по-късно дойде пред ЦИК, бе посрещнат от хората около почетния председател на партията Ахмед Доган със скандирания "ДПС" и също бе категоричен, че ще се регистрират първи. "Отиваме да се регистрираме. Ние сме първи. Ще се регистрираме първи", каза Чакъров пред журналистите и подчерта, че България трябва да се управлява без зависимости.

Той открои и нуждата от съдържателна европейска политика в страната.

"Ние сме затова България да има своята дефинитивна евроатлантическа ориентация, но и ценностна система, подобаваща на страна-членка на Европейския съюз", заяви още Чакъров.

Точно в 9.30 ч. ЦИК трябваше да отвори врати и официално да започне да приеме представителите на партиите и коалициите за регистрация за предстоящия вот. Трябваше да бъде предоставен достъп и на представителите на медиите, но това не се случи.

От видеа, излъчвани във "Фейсбук" страницата на "ДПС Пресцентър", стана ясно, че вътре в сградата на комисията са депутатите от двата кръга. На място пристигна Цветозар Томов, като и двете страни заявиха, че са упълномощени и носят документи за регистрация.

Междувременно отвън Валентин Тончев отбеляза: "Хората на Пеевски от ден първи се опитват да спрат честното провеждане на избори".

Заради създалата се ситуация, ЦИК взе решение да заседава извънредно в 10.30 часа, като заседанието е закрито за медиите и не се излъчва онлайн.

Председателят на комисията Камелия Нейкова не присъства на заседанието, тъй като в момента не е в страната. Нейкова е на посещение в Азербайджан, където се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Докато заседанието на ЦИК не приключи, няма да допуснат никого да се регистрира.

В 14.00 часа заседанието на ЦИК продължава и точно в този час бе активирано излъчването му онлайн.