Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини Политика

ВМРО не иска спорната фигура на Зоран Джорджевич за посланик на Сърбия у нас

   


ВМРО негодува срещу предложението на сръбския президент Александър Вучич за посланик на страната у нас. Според патриотите Зоран Джорджевич, бивш министър на отбраната, бивш министър на труда и социалната политика и директор на пощите, е спорна политическа фигура, а не дипломат от кариерата, пише NEWS.

От пресцентъра на ВМРО съобщават, че през август 2023 г. Словения е отказала агреман на Джорджевич с аргумента "съображения за сигурност", а сега Вучич го предлага за посланик в България. Според патриотите Сърбия, която е по-малка от територия и не е член нито на ЕС, нито на НАТО, си позволява да се отнася пренебрежително към България, правейки това предложение.

От партията виждат това като признак, че Сърбия няма намерение да развива сериозни отношения с България. Неслучайно сръбските дипломати и медии се смеят и казват, че Джорджевич е достоен само за посланик в далечната островна държава Тонга, отбелязват от ВМРО. Патриотите изтъкват, че името на Зоран Джорджевич е свързано с няколко скандала, включително около офшорна фирма, на която е бил собственик и е работила за Телеком-Сърбия.

В своя позиция ВМРО посочва, че даването на съгласие Джорджевич да бъде одобрен за посланик в България е проблематично. В контекста на сръбската политика в Западните покрайнини назначаването на партийна фигура от партията на Вучич за посланик на Р Сърбия в България не е добър знак.

ВМРО настоява МВнР да не дава съгласие Зоран Джорджевич да бъде посланик на Сърбия в България. Ведомството следва да има предвид, че дипломат от кариерата е по-подходящ за даване на агреман, допълват патриотите.