Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

От днес НЗОК известява с SMS пациентите с протоколи за лекарства

   


От днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) стартира SMS и Viber известяване за статуса на протоколите, с които се предписват лекарства, заплащани от здравния фонд. Известяването е валидно и за хората с протоколи и заявления за отпускане на помощни средства, пише OFFNEWS.

Хората с протоколи за скъпоструващи лекарства и помощни средства ще бъдат уведомявани в реално време за извършените действия по документите им. Ще бъдат информирани за регистриране на нов протокол; необходимост от допълнителни документи; получаване на допълнителни документи; одобрение, отказ, анулиране или прекратяване; изтичане на срока на протокола.

От НЗОК посочват, че с новата услуга пациентът ще има контрол върху процеса на одобрение на протокола и издаването на рецепти по него. Информацията ще му даде възможност да планира посещението си при специалист за издаване на нов протокол. Потребителят ще има възможност за по-бърза реакция при грешки или необходимост от предоставяне на допълнителни документи. Ще може да се осъществява контрол върху заплащането на лекарства, медицински изделия и диетични храни.

Припомняме, че от септември електронните рецепти за лекарства, заплащани от НЗОК, могат да се изпълняват и частично. Промените стават факт с Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в средата на август. Основната цел е да се улесни достъпът на пациентите до предписаната терапия.

До момента е-рецептите се изпълняват само напълно, което създава трудности при липсата на препарата в дадена аптека. С промените ще бъде възможно електронна рецепта, която е частично изпълнена, да бъде финализирана по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК.

 

Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.