Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

ЦИК отваря за партии днес, Пеевски подаде документи онлайн 5 минути след полунощ

   


ДПС–Ново начало вече е факт. В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание, съобщиха от фракцията на Делян Пеевски малко след полунощ, пише OFFNEWS.

Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!, пише още в съобщението. 

В ЦИК днес започва подаването на документи за регистрация на партии коалиции за предсрочните избори на 27 октомври.  Приемът им ще бъде всеки работен ден от 9.30 до 17 часа, като крайният срок е 11-и септември. Тогава ще стане ясно и кои са политическите формации, които се включват в надпреварата. 

За пръв път вчера ДПС с почетен председател Ахмед Доган заговори, че и други партии, освен тяхната, са заплашени да бъдат превзети от Пеевски. В обръщение на Централното оперативно бюро на Движението до парламентарно представените партии, ДПС предлага на всички да се обединят под надслова "България без Пеевски".

Пред сградата на Централната избирателна комисия вчера се подредиха представители на ДПС 1 и 2 за да пазят ред да се регистрират първи. 

 

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице. Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината.

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август - датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите; образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят и депозит от 2500 лева.