Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

3 неразгадани мистерии около Павел Дуров

   


Фабриката за конспирации се раздвижи, след като изненадващият арест на Павел Дуров предизвика възмущение сред защитниците на свободата на словото, които обвиниха Франция, че се опитва да цензурира платформата за съобщения Telegram.

От стартирането си през 2013 г. Telegram се превърна в инструмент за политически дисиденти, генерали на бойното поле и гангстери, като според платформата е събрала близо един милиард потребители.

Дуров беше освободен от ареста срещу гаранция от 5 млн. евро в сряда, след като беше официално разследван по шест обвинения, включително за отказ да сътрудничи на правоприлагащите органи и за съучастие в управлението на онлайн платформа, „позволяваща извършването на незаконна сделка в организирана група“.

Разследването е предизвикано от нежеланието на Telegram да сътрудничи по дело за насилие над деца, съобщи ексклузивно Politico, в резултат на което са издадени заповеди срещу Дуров и брат му Николай Дуров, съосновател на платформата.

Въпреки че френският президент Еманюел Макрон подчерта, че случаят „по никакъв начин не е политически“, безпрецедентният арест повдигна множество въпроси около технологичния магнат и връзките му с Париж и Москва.

Макар че средният французин може да не е запознат с Telegram, приложението може да се похвали с поне един запален потребител във Франция - нейният президент.

Макрон използва приложението още от първите дни на първата си президентска кампания преди почти десет години и продължава да го прави - въпреки че миналата година членовете на кабинета му бяха официално помолени да спрат да използват платформата.

Дуров се е срещал с френския президент поне веднъж - през 2018 г., съобщи близък до Макрон човек пред Politico. Срещата при закрити врата тогава не е била оповестена. Двамата са се срещали „многократно“, откакто Макрон за първи път стана президент, според Le Monde.

Макрон отдавна настоява Франция да се превърне в дом на големи технологични компании. „Франция ще бъде водеща нация за свръх иновации, промяна и дълбока трансформация“, заяви Макрон, месец след избирането му през 2017 г.

Президентът се опитва да убеди Дуров да премести Telegram в Париж и му предлага френско гражданство, съобщава Wall Street Journal. Въпреки че Дуров вече има френско гражданство, Telegram понастоящем е със седалище в Дубай.

Според френския сатиричен седмичник Le Canard enchaîné, когато Дуров е бил арестуван на летище Льо Бурже в събота вечерта, той е казал на полицаите, че е в Париж, за да вечеря с Макрон. Макрон категорично отрече да го е канил. „Не съм знаел абсолютно нищо за посещението на г-н Дуров във Франция“, заяви той по време на посещението си в Сърбия.

Източник, близък до Макрон, подчерта, че френският президент е бил в частния си ваканционен дом в Северна Франция през този ден.

Това не е първата лоша шега на Дуров за сметка на френските власти. През април 2023 г. милиардерът променя законното си име във френския си паспорт на „Пол дю Роув“, френска адаптация на Павел Дуров - както е записано в Държавния вестник на страната.

Основателят на Телеграм, който е роден в Русия, получава френско гражданство през 2021 г. чрез процедура, която обикновено е запазена за „френскоговорящ чужденец, който с изключителната си работа допринася за влиянието на Франция и за просперитета на международните ѝ икономически отношения“.

Той не е единственият технологичен магнат, който е минал по този път. Американският главен изпълнителен директор на Snapchat - Шпигел, който говори малко френски, също получи гражданство през 2018 г.

„Това е решение, което взехме през 2018 г. и което напълно подкрепям“, заяви Макрон на 29 август. Той добави, че то е „част от стратегията да се даде възможност на жените и мъжете, когато са артисти, спортисти, предприемачи, когато полагат усилия да научат езика, когато създават богатство, когато го поискат, да им се даде френско гражданство. Направих го за г-н Дуров, който си направи труда да научи френски, както го направих и за Шпигел. Мисля, че това е добре за нашата страна“.

Но остава неясно как Дуров е допринесъл за френското влияние.

Първоначално френското президентство отказа да поеме отговорност за предоставянето на гражданство, като заяви пред Politico, че решението е взето от френското министерство на външните работи.

Дуров е гражданин и на Обединените арабски емирства, където живее и от където управлява Telegram. Абу Даби поиска консулски достъп до главния изпълнителен директор след ареста му - но технологичният магнат отхвърли предложението за помощ, според близък до него човек. „Поддържаме връзка с френските власти по този случай и с представителите на Павел Дуров“, заяви пред Politico представител на дипломатическата служба на ОАЕ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди руското гражданство на Дуров, като добави, че не знае колко други гражданства има той, съобщи руската агенция ТАСС.

Дуров получава и гражданство на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис чрез „инвестиционна“ програма, по която паспортите се издават чрез големи финансови вноски. Потърсен от Politico, посланикът на страната в Париж потвърди гражданството на Дуров, но подчерта, че връзките му със Сейнт Китс и Невис са ограничени. Дуров не е потърсил консулските служби на страната.

Отпътуването на Дуров от Русия през 2014 г. е свързано с напрежение в отношенията му с Кремъл. Преди да стартира Telegram, той основава платформа за социални медии, наречена VKontakte, и твърди, че е отказал да предаде контактната информация на украински продемократични активисти по време на движението Евромайдан през същата година.

Въпреки това Москва се опита да се намеси след ареста му, като заяви, че е предложила „цялата необходима помощ и подкрепа“ на Дуров и обвини Франция в сплашване и „пряк опит за ограничаване на свободата на общуване“.

Въпреки че Дуров се представя за противник на Кремъл, реалността изглежда по-сложна. Дори след като напуска Русия и продава дела си във „ВКонтакте“, се говори, че Дуров поддържа връзки със страната. Съобщава се, че Алишер Усманов - олигарх, близък до Путин, е помогнал за финансирането на Telegram в ранните му етапи. Първоначално Telegram е работил в същия офис на Singer House в Санкт Петербург като VKontakte.

Прокремълските медии съобщават, че братът на Дуров - Николай, който също е издирван от Франция, живее в Санкт Петербург, където работи в Математическия институт „Стеклов“ към престижната Руска академия на науките. На уебсайта на института Николай Дуров е посочен като служител.

Въпреки широко отразения принос на Николай за успеха на Telegram, той винаги е оставал встрани от светлината на прожекторите, оставяйки тази роля на по-малкия си брат. Според Telegram Павел подкрепя приложението „финансово и идеологически, докато приносът на Николай е технологичен“.

Според доклад на Important Stories, базиран на изтичане на данни от руското разузнаване, Дуров е посетил Русия „повече от 50 пъти“ между 2015 и 2021 г. Telegram се използва широко от руските военни за комуникация на бойното поле, от провоенни военни блогъри и журналисти, както и от милиони обикновени руснаци и политически служители.

В руските опозиционни кръгове Telegram има смесена репутация. От една страна, тя осигурява сигурна комуникация, защитена от любопитните очи на ФСБ, и е алтернативна платформа за независими медии, блокирани от руските власти онлайн. От друга страна, има редица случаи, в които канали или инициативи, които биха могли да притеснят Кремъл, са били блокирани или възпрепятствани по друг начин от платформата.

Украинската армия до голяма степен използва платформата Signal за своите комуникации, но повечето правителствени агенции също имат канали в Telegram, а приложението се използва широко и за лични съобщения и блогове от украински войници и цивилни.

Коментарът на "Политико" е предоставен от БГНЕС