Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

ГДБОП задържа служител в общинска служба Земеделие непосредствено след получен от него подкуп

   

  МВР

Арестът е осъществен в рамките на проведена специализирана операция под наблюдението на ОП-Ловеч

Спецоперацията на служителите от ГДБОП е проведена на 28.08.2024 г. под надзора на Окръжна прокуратура – Ловеч в рамките на разследване по досъдебно производство. В резултат на предприетите професионални действия, непосредствено след получаване на подкуп в четирицифрен размер, е задържан служител в общинска служба „Земеделие“ в град Луковит.

Според придобитите данни, от месец февруари до момента, като длъжностно лице, занимаващо се с процедурите за разпределение на земеделски масиви, той е изисквал от местни производители определена сума пари, за да получат по-големи по площ и по-висок клас земеделски земи. Разпределението за всяка година се е извършвало незаконосъобразно и еднолично от служителя, с което определени производители бивали поощрявани или ощетявани. Повечето от незаконните действия са били извършвани в кабинета му,  нарушавайки и заповед за съгласуване на решенията с членовете на комисията. В рамките на разследването антимафиотите придобили и данни за регистрирани документи с невярно съдържание с цел формално спазване на процедури по разпределение на нестопанисваните площи, т.н „бели петна“.

В хода на операцията са извършени претърсване и изземване на ползваните от задържания помещения както и личен обиск по реда на НПК. У него е намерена и иззета сумата. Разпитани са 16 свидетели.

На задържания е наложена мярка за неотклонение – задържане за срок до 72 часа, а работата по документирането на случая продължава.

Информация за проведената реализация предоставиха зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Боян Раев, заместник-началникът на отдел „Корупция и измами в ЕС“ в ГДБОП Димитър Китанов и окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков.