Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Малинов: Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ Чаира ще бъдат подменени

   

  БТА

Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ ще бъдат подменени. Това обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг след Министерски съвет, пише DarikNews.

Той съобщи, че е подписал декларация с министър на икономиката и промишлеността на Япония за развитие на сътрудничеството на природния газ, ядрената енергетика, както и развитието на корпоративно ниво в сферите на хидроенергетиката. "По точно за едно съоръжение за съхранение - ПАВЕЦ „Чаира", каза той и уточни:

"Добрата новина, която мога да споделя е, че "Националната електрическа компания" (НЕК) в следващите две седмици ще стартира две обществени поръчки. Първата, за цялостна подмяна на 1-ви и 4-ти хидроагрегат на "Чаира". Това е един процес, който ще отнеме няколко години, защото е сложен. НЕК ще възложи на изграждащата компания към 1985-1986 година ремонта на 1-ви хидроагрегат".

България ще си сътрудничи в енергетиката и с Южна Корея и Германия.

Подписана е съвместна декларация за задълбочаване на отношенията ни с Германия в сферата на възобновяемите източници, водорода, както и създаване на коридори за пренос от България към Централна Европа, и съответно към Германия. 

Реалната диверсификация на източници на природен газ започна, уточни служебният министър. "Терминалът в Александруполис ще започне своята работа на 1 октомври. В тази рамка от "Булгаргаз" обявиха съответните търгове за доставка на пет карга, които да осигурят част от консумацията на природен газ за българските домакинства и бизнес. Това ще даде възможност българският потребител да се възползва от една сигурна доставка", заяви още той.