Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Прокуратурата отказа да образува дело срещу членовете на Обществения съвет за новата детска болница

   


Прокуратурата е отказала да образува дело срещу членовете на Обществения съвет за новата детска болница. Сигналът бе подаден от дружеството "Търговска лига", което има разрешение да строи нови болница в София. Идеята бе тя да се казва "Мама и аз", което породи съмнения, че се готви частна структура с цел изземане на функциите на бъдещата държавна лечебница, пише Mediapool.

Разрешението за строителство бе дадено от служебното правителство на Димитър Главчев. След избухналия скандал премиерът също прати сигнал до прокуратурата с искане да се провери цялата процедура по издаване на разрешенията. По този сигнал също не е образувано дело, защото няма данни за длъжностно престъпление или безстопанственост.

Изразяването на мнение е човешко право

По сигнала на "Търговска лига" започна проверка на ДАНС. По нея за разпити бяха привиквани членове на Обществения съвет, сред които известната адвокатка Мария Шаркова, медицински специалисти и представители на неправителствени организации, които от години настояват за построяване на национална детска болница. Срещу разпитите на Шаркова в ДАНС и антикорупционната комисия реагира и адвокатурата, заявявайки, че това е недопустим натиск.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни "за конкретно престъпление срещу Републиката". От съобщението не става ясно какъв точно е бил сигналът срещу членовете на съвета, но по закон престъпленията срещу републиката се считат за едни от най-тежките. Сред тях са насилствена смяна на властта, шпионаж, предателство и др.

"Основен довод за постановяване на отказ е, че правото на свобода на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за своите мисли и в частност мнение по даден обществен въпрос", заявяват от прокуратурата.

Няма нарушения

По втория сигнал са проверявани съмнения за престъпления, извършени от служители на здравното министерство, касата и агенция „Медицински надзор“. Прокурорът е стигнал до извода, че такива няма.

"Сред мотивите на прокурора за постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство са, че не са установени нарушения на служебните задължения, неизпълнение на такива или превишаване на власт, както и поради обстоятелството, че не е констатирана користна цел да бъде получена облага или да бъде причинена вреда. Също така е възприето, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда", посочва се в съобщението.