Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

В 11 области код Жълто заради валежи от дъжд с гръмотевици

   


В 11 области на страната за днес е в сила предупреждение с код „Жълто“ заради краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици.

За областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Бургас очакваните количества дъжд са 25-30 mm. Ще има условия за градушки.

През деня северният вятър в Източна България отново ще се усили.

Максималните температури ще са между 23 градуса в североизточните до 31 градуса в крайните югозападни райони. За София прогнозата е за 25 – 26 градуса.

И по морето и над планините също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Максималните температури по Черноморието ще са между 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода е 26 – 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В курорта Пампорово прогнозата е за 17 градуса, за Рожен – 18. 7 градуса с облачност и дъжд ще е на връх Мусала в Рила, 14 градуса – на Алеко на Витоша. Прогноза за връх Ботев в Стара планина е за 9 градуса. Условията за туризъм не са за подценяване.

Синоптиците на НИМХ прогнозират, че през предстоящите почивни дни в Източна България ще се задържи със значителна облачност и валежи. В крайните югоизточни райони има повишена вероятност да са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще има и слънчеви часове, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в събота главно в планинските райони в Югозападна България ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, а в неделя вероятността за валежи намалява.

В средата на новата седмица се повишава вероятността за краткотрайни следобедни валежи на повече места в страната. Вятърът ще остане от север. Температурите ще се повишат слабо и от вторник до четвъртък максималните ще са между 30 и 35 градуса.