Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Иван Ченчев: БСП се управлява мутренски

   


БСП се управлява мутренски. Имаме сигнал, че са заплашвани членове на ЦИК във връзка с гласуване, свързано със заличаването на Корнелия Нинова като представляващ коалицията, с която БСП се яви на предишните избори. Атанас Зафиров е представил документ с невярно съдържание, че се явява като председател на БСП, какъвто не е, пише OFFNews.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев, който заедно с Георги Свиленски получи вчера от Нинова пълномощно да ръководи регистрацията и участието на партията в предстоящите избори.

Вчера заключиха деловодството, за да не внесем пълномощното, каза още Ченчев. 

За жалбата на Крум Дончев срещу неправомерното отстраняване на Корнелия Нинова като председател и вписването на Атанас Зафиров като представляващ партията Ченчев коментира, че „Всеки член на Националния съвет на БСП може да обжалва неправомерни действия". 

„В България има закони, пред закона Корнелия Нинова представлява БСП. Това се потвърди и от отговора на правосъдния министър към нея, отговор, който отхвърля поредните безпочвени обвинения, че тя блокира партията. Защото стана ясно, че временното ръководство докато обвинява Нинова, не си е мръднало и пръстта, за да получи партийната субсидия. Това, че тя представлява БСП пред закона стана ясно и от върнатия от Сметната палата отчет за заверка от председателя на БСП“, отговори Ченчев на въпросите в студиото. 

„Регистрацията на листите ще протече по устав и по начина, по утвърдения в БСП процес – има хронограма, Националният съвет одобрява листите. Искам да успокоя социалистите БСП ще се яви с една листа, ще се яви в коалиция, каквото е решението на НС. 

И в отговор на въпроса ще бъде ли Корнелия Нинова след кандидатите за народни представители в листите на БСП заяви: „Корнелия Нинова, както и всеки един социалист, може да бъде номинирана като кандидат за народен представител. Този процес тече в цялата страна, номинациите се правят в основните партийни организации, оттам – се утвърждават от Националния съвет на БСП“. 

Вчера от "Позитано" 20 Изпълнителното бюро излезе с декларация срещу Нинова. В нея се казва, че "БСП не е бащиния и не може да бъде прехвърлена чрез пълномощно. Националният съвет ясно се е произнесъл кой е изпълняващият функциите председател – Атанас Зафиров. Изпълнителното бюро също работи и почти всекидневно провежда заседания. Опитите за инсталиране на Иван Ченчев и Георги Свиленски, които дори не са членове на ИБ, е просто последен опит Нинова да заобиколи мандатността и да си осигури място на депутатската банка".

В декларацията се твърди още, че "бившият председател на партията Корнелия Нинова остави БСП в изключително тежко финансово състояние с близо 3 милиона лева задължения. Партийната централа беше доведена до унизително съществуване на ръба на затваряне. Фрапиращото е, че в тези задължения влизат неизплатени социални осигуровки към служители, докато от парламентарната трибуна Нинова уверяваше как защитава именно социални права. Новото ръководство веднага се зае с решаване на финансовите проблеми. Започнаха преговори в НАП за разсрочване на плащанията. Факт е, че последната част от субсидията за миналото Народно събрание беше спряна, именно поради тези задължения. Макар и трудно, решение беше намерено и субсидията беше получена, което позволи да се платят заплатите в централата".