Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Павел Дуров е освободен срещу гаранция от 5 млн. евро

   


Собственикът на социалната мрежа "Телеграм" Павел Дуров, който беше арестуван миналата събота на летище "Бурже" в Париж, е освободен срещу гаранция от 5 млн. евро, пише Mediapool.

Той ще трябва да се явява в полицейско управление два пъти седмично и му е наложена забрана да напуска Франция. Решението е на съдия в Париж.

Според агенцията това означава, че съдията смята, че има достатъчно доказателства, за да продължи разследването срещу руския милиардер.

Френската прокуратура публикува прессъобщение за делото срещу Павел Дуров. Той е обвинен в администриране на онлайн-платформа с цел извършване на незаконни трансакции, участие в организирана престъпна група. Предвиденото наказание е 10 години затвор и глоба от 500 000 евро.

Павел Дуров е обвинен още в отказ да съдейства на разследвания на упълномощени органи, подпомагане на разпространението на изображения на непълнолетни с характер на детска порнография, незаконен трафик на наркотици, подпомагаме на измами на престъпни групи, престъпен сговор с цел извършване на престъпления или правонарушения и др.

"Напълно абсурдно е да се мисли, че един ръководител на социална мрежа, какъвто е Павел Дуров, създателят на "Телеграм", може да бъде замесен в криминални деяния, за които се твърди, че са били извършени чрез неговото приложение", заяви адвокатът му Давид Оливие Камински, предаде Франс прес.

"Телеграм" спазва всички точки на европейските правила в областта на дигитализацията", допълни юристът, който заедно със сестра си Жулия Беташ защитава Дуров.

Коментарът беше направен, след като прокуратурата обвини Дуров, че не е съдействал на френските власти, за да възпрепятства разпространението на криминално съдържание чрез "Телеграм".

Павел Дуров излезе от ареста в сряда, след като беше разпитан пред съдия. Той бе придружаван от охранителя си и от своя асистентка.

Според източници, запознати с обвиненията срещу милиардера, Париж е издал още през март заповед за задържането на Павел Дуров, а също и на брат му Николай, който също е основател на "Телеграм". Заповедите за арест са били издадени в рамките на предварително разследване срещу двамата, предаде БТА.

След като беше задържан в събота вечерта, Павел Дуров беше поставен в предварителния арест до сряда следобед.

След освобождаване от предварителния арест той беше докаран в парижки съд и няколко часа беше разпитван от съдия следовател във връзка с много нарушения, сред които отказ да съобщи необходимите информации във връзка с разрешени от закона във Франция прехващания на съобщения, в съучастничество в престъпления, организирани в платформата му, като трафик на наркотични вещества, измами, педофилия и пране на пари и др.

В изявление по случая прокурорката на Париж Лор Бекюо обясни, че "Телеграм" се появявал в редица съдебни казуси, касаещи различни нарушения. "Телеграм" освен това почти не е отговорил на исканията на съдебните власти за съдействие по тези случаи.

Задържането на Дуров, който живее в Дубай, породи оживени реакции по света. Той получи подкрепата на изобличителя Едуард Сноудън и на милиардера Илон Мъск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи задържането на Дуров като опит за сплашване.

В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че арестуването на Дуров не е политическо решение, а е в резултат на съдебно разследване.

Съдебните неволи на Дуров не свършват обаче дотук. Според съдебни източници срещу Дуров е започнало и второ разследване за сериозно насилие над едно от децата му. Престъплението било извършено в Париж през 2017 г. Момчето сега живеело с майка си в Швейцария. Там тя депозирала жалба срещу Дуров още миналата година, в която обвинявала бившия си житейски партньор в насилие над едно от децата им.