Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Тръмп и Харис на дебат на 10 септември

   


Доналд Тръмп заяви, че е „постигнал споразумение“ за дебат с Камала Харис на 10 септември, два дни след като заплаши да се оттегли от него - въпреки че нямаше потвърждение от страна на вицепрезидента на САЩ, че е сключена сделка, пише БГНЕС.

Тръмп публикува в социалната си платформа „Truth“, че съперниците са се договорили диспутът по ABC да се проведе по същите правила като дебата на CNN на 27 юни, без аудитория в студиото и с изключен микрофон на всеки кандидат, когато другият говори.

Наричайки Ей Би Си „досега най-отвратителната и несправедлива новинарска телевизия в бизнеса“, Тръмп заяви, че мрежата му е дала гаранции, че дебатът във Филаделфия ще бъде „честен и справедлив“.

Но от кампанията на Харис, която настояваше за сблъсък с включени микрофони, отговориха, като обвини Тръмп, че измества целта, и не отговориха окончателно дали приемат условията.

„И двамата кандидати публично изразиха готовността си да дебатират с незаглушени микрофони по време на дебата, за да се даде пълна възможност за съществена размяна на мнения между кандидатите, но изглежда, че Доналд Тръмп позволява на своите съветници да надделеят над него. Тъжно!“ - се казва в изявлението от щаба на Харис.

Тръмп и преди е отказвал да участва в дебата, който идва покрай светкавичния възход на Харис като кандидат на демократите за Белия дом, след като президентът Джо Байдън се оттегли след неубедителното си представяне в дебата по Си Ен Ен.

Републиканецът обвини ABC в пристрастност в неделя, публикувайки: „Питам: защо бих участвал в дебат срещу Камала Харис в тази мрежа?“

От щаба му твърдят, че дебатът трябва да се проведе при условията, договорени с Байдън преди той да се откаже, въпреки че самият бивш президент заяви, че въпросът с микрофона „няма значение за мен. Предпочитам да го има вероятно включен“.

От екипа на Харис твърдят, че от лагера на Тръмп искат микрофоните да бъдат заглушени, за да помогнат на републиканеца да запази самообладание, когато не говори, защото „те не смятат, че техният кандидат може да се държи като президент в продължение на 90 минути“.

В последния си пост Тръмп добавя, че Харис е отказала дебат на 4 септември по Fox News, но обещава да запази датата отворена, в случай че „тя промени решението си“.