Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика Свят

Лукашенко: Искат от Беларус да плюем на Русия и да минем на страната на Украйна

   


Намираме се в тежка ситуация. Трябва да запазим суверенитета и независимостта на Беларус, заяви диктаторът в Минск

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му сякаш е получила предложения от западни политици, в които се говори за отказ от сътрудничество с Русия и за присъединяване към войната на страната на Украйна. Изявлението е цитирано от президентския портал в Минск, пише OFFNEWS.

Думите на Лукашенко са произнесени на педагогически съвет, на който той отишъл да говори за проблемите с приема на кандидати в университетите на страната. Беларуският президент обаче решил да смени темата на политика и отбелязал, че Беларус се намира в много трудна ситуация. Според него основната задача сега е да се запазят „суверенитетът и независимостта“ на всяка цена.

„Сега ни съветват, подхвърлят ни отвън... Всичко се излива върху мен... Да отстъпим тук, да освободим там... Като се започне оттук и се свърши тук: „Защо не плюете на тази Русия, защо не обърнете гръб на тази Русия? Нека заедно с Украйна да се биете срещу Русия. А преди тази граница ще въведем войски на НАТО под Смоленск“. Стига се до това. Днес получавам предложения от всички страни, които в 99 процента от случаите не можем да приемем. Затова искам да разберете в каква ситуация живеем“, оплака се беларуският диктатор.

 

По-рано Александър Лукашенко заяви, че целта на „Специалната военна операция“, както руснаците наричат войната в Украйна, вече е постигната. Той добави, че в Украйна вече няма „нацисти“.