Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

След изявление на патриарх Даниил, Православната църква на Украйна излезе с остра реакция

   
След изявление на патриарх Даниил, Православната църква на Украйна излезе с остра реакция

След думите на българския патриарх Даниил, който призова да се молим за оцеляването на Украинска православна църква, свързана с Московската патриаршия,  Православната църква на Украйна излезе с остра реакция.

В интервю за Би Ти Ви митрополит Евстратий заяви, че повече от 80% от запитаните в Украйна са поискали да се органични влиянието на Московската патриаршия в Украйна.

На 20 август украинската Върховна рада прие, а президентът Зеленски подписа закон, забраняващ дейността на религиозни организации, свързани с Руската православна църква и Московската патриаршия.

„Първоначално искам да подчертая, че тази информация не отговаря на действителността, защото всъщност по-голямата част от населението на Украйна са православни, а според социологичните проучвания към тази юрисдикция, която има връзка с Московския патриархат, принадлежат не повече от 5-6% от вярващите. В същото време към Православната църква на Украйна принадлежат повече от 50% от населението“, каза митрополит Евстратий - митрополит Белоцерковски към Православната църква на Украйна (ПЦУ).

„Юрисдикцията, оглавявана от митрополит Онуфрий, преди две години декларира, че няма връзки с Руската православна църква. Ако тази декларация отговаря на истината, то решението на Върховната Рада и утвърденият от президента на Украйна закон, не се отнасят за тях и няма за какво да се тревожат - нито въпросната юрисдикция, нито българският патриарх, нито някой друг, който се изказва по този повод“, добави той.

Митрополит Евстратий обаче обясни, че руските структури продължавата да насаждат в съзнанието на украинците убеждението, че украинският народ не съществува, че украинците и руснаците са един народ, че Украйна трябва да е част от Русия. Прославят миналото на руската държава, на Руската империя, на руските дейци и по този начин разпространява идеологията на „руския мир“, който стои в основата на сегашната руска агресия срещу Украйна.

Той изтъкна още, че като цяло Православната църква на Украйна, както виждаме, е защитена от руското влияние, защото проруски идеи, наративи, сред вярното духовенство в Украйна нямат нито разпространение, нито подкрепа.