Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Русия твърди, че ситуацията в Белгородска област е трудна, но "под контрол"

   


"Белгородска област се намира в трудна ситуация, но е под контрол“, заяви губернаторът на тази руска област във връзка със съобщенията, че украинските войски са опитали да направят пробив през границата, съобщава АФП.

Белгород се намира близо до границата с украинската Харкивска област.

Тъй от тази област руските военни  извършват атаки срещу украински територии, тя е обект на атаки с дронове от страна на Въоръжените сили на Украйна.

„Излезе информация, че врагът се опитва да пробие границата в Белгородска област. Според Руското министерство на отбраната ситуацията на границата остава тежка, но под контрол.“ - каза губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков.

По-късно той публикува съобщение с твърдения, че Украйна е започнала обстрели и атаки с дронове "срещу най-малко три селища в региона", без да коментира повече твърденията за украинско нахлуване.

Руските гранични райони са във висока степен на тревога, след като Украйна започна изненадващо настъпление в Курска област преди три седмици, завладявайки десетки селища в първата трансгранична атака срещу Русия от Втората световна война насам.

По-рано през този месец Русия съобщи, че ще изпрати още войски да отбраняват Белгородска област. Властите там обявиха извънредно положение заради риска от украински атаки. /БГНЕС