Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Членовете на служебното правителство на Димитър Главчев положиха клетва

   


Церемонията бе изключително кратка и формална.

Членовете на служебното правителство на Димитър Главчев положиха клетва да работят в името на България пред народните представители. В зала се регистрираха 194 депутати, с което председателят Рая Назарян откри заседанието, пише БГНЕС.

Веднага след като изрекоха "заклех се", в зала прозвуча химна на републиката и химна на Европейския съюз.

В пленарна зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На влизане в сградата на парламента, президентът заяви, че конституционната криза е преодоляна, но не и политическата.

Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен от конституционните промени, днес имаме правителство. Политическата криза обаче ще намери своето решение, когато имаме устойчиво мнозинство, което ще излъчи стабилно правителство. Честността на вота придобива огромна тежест. Борбата с купения вот трябва да бъде издигната в приоритет. Това уродливо явление дава възможност на корумпирани фигури да влязат в парламента и да се разпореждат със съдбата на българите. Това руши държавността и политическата система. Оставам на страна спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, това ще покажат неговите действия, заяви Румен Радев.

От своя страна Димитър Главчев коментира, че ако има някакви съмнение към Атанас Илчев, то те ще бъдат разсеяни.

Кабинетът „Главчев 2“ има три нови лица, като най-важната смяна е тази на вътрешния министър Калин Стоянов с Атанас Илков. Кандидатурата на последния предизвика критика от страна на ПП-ДБ, които го смятат за свързан с Делян Пеевски.