Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Столична община: Отговорността за надлеза на бул. "България" е на държавата

   


Укрепването на надлеза на бул."България" при Околовръстния път, който е затворен от месец май, е отговорност на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обявиха от Столична община. Поводът е изказване на председателя на Управителния съвет на пътната агенция инж. Йордан Вълчев в БНТ.

"Имаме проблем с моста над бул."България", за който от Столичната община направиха проект. И ако те не вземат да го подпрат в близките дни, АПИ може да се наложи да влезе и да подпре моста до 15 септември", заяви Вълчев.

Заради затворения надлез от три месеца се образуват задръствания от коли, идващи от центъра към Околовръстното.

Столичната община затвори движението, защото след оглед експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия предупредиха за възникнали промени в конструкцията вследствие на аксплоатацията на съоръжението, изградено преди 48 години.

Спаси София

 

В края на месец май бе обявено, че предстои детайлно обследване на опасния надлез, като дотогава (до 30 юни) ще остане затворен. Това обяви директорът на "Изграждане и ремонт на уличната мрежа" на общината Емилиян Георгиев пред bTV. Сега, три месеца по-късно, подходите на надлеза продължават да са затворени, а общината напомня, че съоръжението е собственост на АПИ с решение на Министерския съвет като част от републиканската пътна мрежа.

"Изключително сме изненадани от направеното в ефира на БНТ внушение, че Столична община не е извършила необходимите действия за укрепване на моста на бул. "България", се посочва в позицията на Столичната община.
"Столичната община има задължения съгласно споразумение само за текуща поддръжка на моста, като това не включва основни ремонти, касаещи възстановяване или изграждане на конструкции.

Установеното разрушение на моста, на база инженерно обследване и анализ, извършени от специалисти от УАСГ, доказва, че необходимите действия не са обект на текуща поддръжка, а изискват основен ремонт, който СО няма законово основание да извърши поради факта, че обектът е собственост на АПИ", заявяват от общината.

Те многократно писмено сигнализирали пътната агенция за проблема и с покана за "координационна среща, на която отговор не е получен". От общината са предали цялата преписка и указания за укрепване на съоръжението, но все още от АПИ не са предприети реални мерки и действия по укрепването на моста.

"Затова се наложи удължаване на временното затваряне за движение на опасното съоръжение с цел безопасността на гражданите", заявяват от общината.

Инж.Вълчев обяви за БНТ, че ще бъде организиран международен конкурс за изграждане на съседната на надлеза отсечка на Околовръстния път - от бул."Братя Бъкстон" до квартал "Овча купел". За нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи идеята за прокопаване на няколко километра тунел.

"Необходимо е да бъдат анализирани всички икономически и транспортни аспекти, включително и изграждането на тунел, уточни председателят на УС на АПИ.