Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Тръмп може да не участва в договорения с Харис предизборен дебат

   
Тръмп може да не участва в договорения с Харис предизборен дебат

Провеждането на дългоочаквания президентски дебат в САЩ през следващия месец е несигурно, тъй като кандидатът на републиканците Доналд Тръмп постави под въпрос дали ще участва.

Тръмп вече се отказа от участие в дебата на 10 септември с кандидата на демократите Камала Харис на фона на продължаващите спорове.

На 25 август в своята социална мрежа Truth Тръмп обвини телевизионния оператор Ей Би Си в пристрастност.

"Питам: защо бих участвал в дебат срещу Камала Харис в тази телевизия?" - написа той.

От кампанията на Харис заявиха, че двата лагера са се разминали по въпроса дали микрофонът на всеки от кандидатите ще бъде заглушаван, когато другият говори.

По време на дебата на 27 юни между Тръмп и президента Джо Байдън микрофоните бяха изключени, когато не беше ред на кандидата да говори.

Това беше условие, договорено от Байдън, което трябваше да важи и за дебата през септември.

Харис, която замени Байдън, предпочита премахване на условието.

"Смятаме, че микрофоните на двамата кандидати трябва да работят през цялото предаване", заяви директорът по комуникациите на Харис Брайън Фалън.

Той твърди, че "ръководителите на Тръмп предпочитат заглушен микрофон, защото не смятат, че техният кандидат може да се държи като президент в продължение на 90 минути".

От лагера на Тръмп настояха дебатът трябва да се проведе при вече договорените условия.

"Стига вече с тези игри. Приехме дебата на Ей Би Си при абсолютно същите условия, както и дебата на Си Ен Ен." - заяви Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп.

Кампанията на Харис смята, че дебат с постоянни включени микрофони може да създаде възможност за Тръмп да загуби самообладание или да направи нецензурни коментираи.

Харис и Тръмп са рамо до рамо в социологическите проучвания 2 седмици преди дебата, който по план трябва се проведе във Филаделфия. /БГНЕС