Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

ПП-ДБ не харесаха Атанас Илков - "Борисов и Пеевски отново ще правят избори"

   
ПП-ДБ не харесаха Атанас Илков - \

"Нямахме големи очаквания, но предложеният кабинет надхвърля негативните очаквания. За съжаление служебният премиер Димитър Главчев не успя да се освободи от зависимостите си и отново предложи кабинет, удобен на задкулисието." Това се казва в позиция на ПП-ДБ във връзка с предложения днес състав на второ служебно правителство с премиер Димитър Главчев.

От ПП-ДБ казват, че нямат доверие в настоящия директор на Националната полиция Атанас Илков, предложен да заеме поста на Калин Стоянов в МВР.

"Поредното издигане на "човек от системата" вместо обществено значима, външна за МВР фигура за служебен министър, погребва идеята за граждански контрол върху силовото ведомство. Нямаме доверие в Атанас Илков, предложен за служебен министър на вътрешните работи. Заявявали сме го още, когато беше предложен от Мария Габриел за вътрешен министър в редовен кабинет. Тогава отхвърлихме предложението поради това, че Илков е ръководил злополучната акция в Лясковец през 2014 г., в която загина служител на МВР и трима служители бяха ранени. 

Имаме достатъчно информация, за да смятаме, че това е друг проводник на интересите на Пеевски, друг Калин Стоянов. Новият министър на вътрешните работи трябва да докаже, че не е поредният “лейтенант” на Пеевски в силовото ведомство. Затова нашата оценка за работата на Атанас Илков ще зависи единствено от способността му да се разграничи от влиянието и натиска на Пеевски. Това може да се случи по един единствен начин - като ограничи купуването на гласове. 

С инструментите на парламентарния контрол ние от ПП-ДБ ще следим внимателно дейността на МВР във връзка с превенцията и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите. Ще осветляваме всеки опит за опорочаване на изборния процес." - се посочва в позицията на ПП-ДБ.

В заключение от коалицията казват, че задължение на служебната власт е да организира честни избори и да не дава повод за съмнения за опорочаване на изборния процес. /БГНЕС