Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Арх. Весела Мирянова: София е една от най-хубавите столици в света

   
Арх. Весела Мирянова: София е една от най-хубавите столици в света

АРХИТЕКТ ВЕСЕЛА МИРЯНОВА Е СЪОСНОВАТЕЛ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА СТРОИТЕЛНО-ИНВЕСТИЦИОННА КОМПАНИЯ АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД както и неин мажоритарен собственик. Завършила е Строителния техникум „Христо Ботев" в София и архитектура в УАСГ с отличие и златен медал. Член е на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, на УС на Клуба на жените предприемачи и мениджъри. Възприема архитектурата като най-хуманното изкуство, а работата на АРТЕКС - като принос в превръщането на София в една от най-хубавите столици в света.

За промяната е нужен двигател отвътре, а не дистанционно отвън", ми казахте в нашето предишно интервю, госпожо Мирянова. Кои са Вашите лични двигатели, които Ви движат към промяната?

Да, вярвам във вътрешния двигател на човека, в самопораждащата се у него енергия и желание да се изяви с труда си. Вероятно затова се чувствам отлично в делниците и се чудя на клишето „сиво ежедневие", след като всеки ден е нова възможност да направим нещо значимо, добро, и то не единствено за себе си. А за онази светла диря - с годините, „останала след нас...", ако припомним поета Владимир Башев.

Моят основен двигател, импулсът в работата ми е убедеността, че това, което правим в АРТЕКС, има смисъл и стойност за клиентите, за самата компания, както и за обществото. Моят двигател се зарежда, от една страна, от вярата в екипа, а от друга, от радостта и доволството, които виждам у хората, живеещи в нашите сгради. Затова ключовата дума според мен е развитие, а не непременно промяна. Не я търся самоцелно. Още през 1993 г. в АРТЕКС беше заложен принципът за планомерно и устойчиво развитие и макар сегашните ни сгради съвсем да не повтарят първите, може да се види, че са обмислени стъпки по пътя, а не подскоци в търсене на посока.

Мисля си, че се работи по-леко и по-резултатно, когато собствените ни критерии са по-високи от външните. Затова наш принцип е да изпреварваме очакванията, да изненадваме с предложенията си. Никой например не е очаквал от нас зелени покриви преди десетилетия, нито пък сега някой ни казва: „Ако жилището няма рекуператорна система за пречистване на въздуха, не проявявам интерес". В момента търпеливо популяризираме естествени материали като дърво, глина, овча вълна за строителство, изолации и довършителни дейности, макар да знаем, че за мнозина отговорът на всичко е бетонът. Осъзнаваме, че можем да реализираме например жилищата от „Зафир Емералда" и без да правим първата озеленена терасовидна сграда на Балканите с уникални ландшафтни проекти към нея, но ние самите имаме потребност от това постижение.

Коя е най-вълнуващата промяна, през която сте преминали досега и защо?

В началото на 2019 година се наложи да поема ръководството на нашата компания, тоест да стана изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите.

Винаги съм била в управлението на компанията, но не съм търсила подобна промяна. Когато обаче тази отговорност падна на раменете ми, се оказа, че те съвсем не са крехки. Последните пет години се оказаха много интензивни в професионалното и личностното ми развитие. Сама мога да видя колко съм израснала в умението да управлявам. Да, промяната може да изглежда стъписваща отначало, но не е проклятие; не вярвам на този често използван китайски израз. Времето на промени в крайна сметка е много по-развиващо, отколкото времето на инерцията, на навика. Ценността на спокойствието е силно преувеличена. Промяната ни държи нащрек, тя ни припомня собствения ни потенциал и дарби, а и за дълга ни към тях.

Какво изпитвате, когато преминавате край сгради, проектирани и построени от АРТЕКС. Какъв знак в средата и града се стремите да поставяте?

С всяка е различно, нямаме две еднакви сгради. Понякога се изненадвам на детайл например във фасадното осветление, който съм забравила; друг път се заглеждам в хората, които излизат, и искам да разбера как се чувстват в своя дом; или пък се заглеждам дали са свежи зелените площи, тоест всичко ли е наред с поддръжката. Общото като че ли е усещането за стабилност, защото всичко, което сме направили дотук, показва здравите основи на компанията. Е, признавам си, че винаги се замислям какво е можело да направим още. Нали знаете, перфекционизмът мъчи. Затова пък от всяка сграда извличаме опит за следващата.

Ето, гледаме на „Златен век" като на връх в постигнатото досега, но след като го направим, няма да престанем да търсим нещо още по-трудно и по-предизвикателно; не е задължително да е по-високо. Искаме да оставяме със сградите си преди всичко стандарти и коректив за качество. Всички, които виждат какво правим ние, да очакват и да изискват и от другите строители същата - АРТЕКС себевзискателност, добросъвестност, грижа и за клиентите, и за средата.

Да, виждаме, че ни копират, но това не ни притеснява особено, защото през това време ние вече измисляме нещо ново, устремени сме към следващия си връх.

Вие строите домове и променяте живота на много хора. Вероятно често мислите за тях. Това ли е най-големият смисъл на всичко, което правите техният по-добър нов живот?

Непрестанно мисля, не често. Не съм в състояние да разглеждам проект за сграда, да проучвам функционалните схеми, без да виждам едни живи, енергични човечета вътре в тях. Едно прави вечеря, а друго му разказва как е минал денят, трето гледа залеза от балкона, четвърто разхвърля играчки... Каква е траекторията на всяко, как се разминават, как се събират не само вътре в жилището, но и в споделените части, в гаражите, зелените площи... Почти по рефлекс в АРТЕКС „анимираме" всяка схема, тоест изпълваме я с хора, проследяваме как протича тяхното денонощие. Така стигаме до дома, който гъвкаво откликва на нуждите на човека, така чеда му е хубаво, удобно, леко за живеене. Никога не забравяме: архитектурата е изкуство, архитектурата е математика, но тя преди всичко е човекознание, наука за човека.

Преди и след - как подреждате тези две думи в едно изречение с промяната? Какво има между тях? Кога е най-трудно и кога най-вдъхновяващо?

Преди промяната мисля защо, каква и кой е крайният срок; след нея - коя е следващата? Преди, между и след промяната има работа и мислене: в движение и дългосрочно.

КЛЮЧОВИТЕ ХОРА ЗА ПРОМЯНАТА

Младите хора, които са осъзнали и благодарение на своето възпитание в семейството, че никой не преуспява в общество от егоисти; че грижата за Земята е работа, не лозунг; че щастието не е късмет, а живот в хармония с моралните ценности. Будното младо поколение, което осъзнава това, няма да се примири с компромисите, с инерцията, която ни възпира да творим своя успех - индивидуален и по-важното - на цялото общество. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е архитектурно-строителна инвестиционна компания, основана през 1993 г. в София. Нейната мисия е съзиданието в името на щастието на човека и развитието на обществото. С оптимизираната и облагородена среда на терените, с емблематичната визия на сградите и с образцовото качество на всеки сантиметър от изграденото АРТЕКС заема водещи позиции на пазара на луксозни имоти. Реализираната досега разгъната застроена площ от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД възлиза на над 590 000 кв. м в над 87 обекта в София, а към тях до края 2024 г. ще се добавят още 120 000 кв. м.

КЪДЕ ЩЕ БЪДЕМ В СЛЕДВАЩИТЕ Ю ГОДИНИ

Ако говорим за обществото, зависи.

- Ако държавата осигурява адекватно на времето образование на децата и младите хора и поема своята отговорност, и да възпитава в ценности...

- Ако във всяка професия има ясно формулирани стандарти за работа, а не разчита всеки от нас, че ще „попадне" на добър специалист...

- Ако отхвърлим мрънкането, вдигането на рамене, отегчението и инертността като единствени реакции на нередното...

- Ако гледаме на хората около себе си с повече уважение и с желание да работим заедно...

- Ако днес, не утре, изградим своята визия за бъдещето на България: каква държава, какво общество да бъдем, и то в детайли...

Тогава ще бъдем на едно място, ако не - на друго. Предпочитаме първото, нали?

А АРТЕКС ще посреща клиентите си на адреса, на който винаги е бил. Екипът ще бъде по новите строителни терени.

Най-трудното за една компания, която е и обществено отговорна, и амбицирана да остане стабилна и актуална, е да намери точката, в която се пресичат три неща: професионалното постижение, интересите на обществото и печалбата, която гарантира средства за следващи проекти (не за яхти). Например с първата сграда „ДИАМАНТ" и последвалите я показахме каква класа може да има високото строителство, щом взема предвид всички аспекти на обитаването, колко здравословно, приятно, луксозно може да се живее в него. Освен това то е решение на проблеми на големия град, които не могат да бъдат решени по друг начин. Появяват се обаче високи сгради на други компании, които, да, може да изглеждат лъскаво, но хората като че ли са наказани да живеят там. Без комфорта на просторни спални и дневни, без професионално разработени функционални схеми на жилищата, без достатъчно споделени площи, включително зелени, без отлично поддържано околно пространство. Сега има експанзия в строителната сфера, появяват се компании, за които не знаем дали ще останат дълго и винаги ще стоят зад направеното от тях, или ще се пренасочат към следващата печеливша сфера. Разрешения за строеж вече се дават лесно. Един професионалист може да забележи и триковете, с които например от един парцел могат да се направят четири, и така възможността за застрояване да се увеличи с 1,5, но за сметка на зелените пространства.

Ще ви дам за пример един от последните ни проекти в кв. „Манастирски ливади", който допуска до 44 хил. кв. м РЗП. Нашето предложение - след отхвърленото на друга компания - е за 27 хил. кв. м, със зелен пробив между две терасовидни сградни тела и по този начин - хубава гледка и обитаване на облагородена паркова среда на живеещите в този район. И този път намерихме баланса, вместо да преследваме „удара"; ужасна дума впрочем. За да се върна на въпроса ви за „преди" и „след", АРТЕКС просто остава тук: преди промените, по време на промените, след едни промени и в очакване на следващите. И в сградите ни, и в компанията ни са заложени здрави основи, така че ветровете ни брулят, но никога не ни събарят. С такива корени дървото на АРТЕКС ще направи още по-голяма, още по-мощна зелена корона след всяка буря. А доброто, което правим, убедена съм, се връща като благословение за компанията.

Вие трябва да убедите и екипа, и клиентите в големия смисъл на промените, които осъществявате. Как успявате?

Не с думи. Стремим се да покажем колко успешно може да се работи и колко хубаво може да се живее, като се отхвърли посредствеността. От самото начало на АРТЕКС сме си обещали да бъдем над всичко - обикновено, стандартно и равно.

Има хора, които се страхуват от промяната. Какво им казвате, как ги окуражавате и увличате? Каква роля играе характерът при осъществяване на промяната?

Всъщност не правя нищо от това, което казвате. Желанието за промяна трябва да бъде почувствано от самия човек, да бъде пожелано от ума и сърцето му. Разбира се, един добросъвестен родител възпитава детето си, но ако говорим за зрял човек, то тогава всяка промяна, която се налага отвън, е по същество опит за моделиране, пъхане в калъп. Ако става дума за екипа, в АРТЕКС има ясно дефинирани професионални и етични стандарти, произтичащи от кредото на компанията, от нашето разбиране за същината, смисъла, целите на компанията. Всеки член на екипа знае от първия ден на работата си какво се очаква от него, и в този смисъл поема своята лична и професионална отговорност. Винаги обаче се стремим да подбираме хора със силен енергиен заряд, хора, които не само са готови да отговорят на очакванията, но и желаят да се развиват като професионалисти и като личности, тоест откриваме диаманти.

Пътят на лидера в бизнеса може да се измери и така - чрез промените, които е ръководил. Така измерен Вашият път, колко далеч сте стигнали досега?

Стигнах до екип, в който всеки човек знае, че има два резултата: „отличен" и този, с който не може да се мине към следващ етап. Екип, в който всеки уважава работата на другия и се стреми да я подпомогне. Екип, който ме кара всеки ден да идвам на работа с радост, заредена с енергия и с усещането, че съм сред близки хора, сред моето семейство. Да, бих могла да посоча обема на строителните ни работи дотук (590 ооо кв. м РЗП), числата винаги звучат впечатляващо. Но за мен критерият за успех е екипът и дирята, оставена от нас. Няма по-голяма гаранция за следващото ни постижение.

Какво още могат да направят бизнес лидерите, а и всички ние, за да се ускорят промените в България?

Общото между бизнеса и политиката е управлението. Ръководенето на процеси с произтичащите от това отговорности. Бизнес лидерите биха могли да бъдат полезни със своя управленски опит, с ежедневно проверяваната способност да се вземат бързи решения с дълготрайни последици. Могат да бъдат канени и в Народното събрание за споделяне на опит, консултации по специфични проблеми, за работа в комисии.

А всички ние не само можем, а трябва да скъсаме с живеенето по инерция. Може би трябва да се пробудим от съня, че някой някак чудодейно ще ни извади от положението, което не ни харесва. Никой не може отвън да подобри живота ни. Промяната започва отвътре.

За каква промяна в България мечтаете?

Мечтая си да видя един баща, който води децата си по тротоара в който и да е наш град или село и да им казва: „Деца, ето тези плочки аз съм ги слагал. Вижте колко са здрави! Непременно да доведете внуците си тук и да им ги покажете!". Мечтая всеки българин да осъзнае къде са корените му и духовният му заряд. А те са тук - в нашата България! Мечтая всеки да остави своя отпечатък, своята светла диря, да развие потенциала си именно тук - в своята родина!

КЛЮЧОВИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА КОМПАНИЯТА

Съграденото от компанията през годините може да се види, докосне, обитава; то е материално. От друга страна, чрез фондацията „Нашият дом е България" АРТЕКС дава своя принос в духовното съзидание на нацията. Пасхалните концерти, които със силата на изкуството утвърждават християнските и родолюбиви ценности, са значителна инвестиция на АРТЕКС. Тя носи на компанията удовлетворението, че изпълнява своя осъзнат граждански дълг за издигане на националното самочувствие, гордост и християнски добродетели у всеки българин. ключови

ПРОЕКТИ

Екоселището „Озарение" край „Камбаните" предлага еднофамилни къщи сред омайната зеленина на селектирани дървесни видове и храсти. Архитектурата изважда наяве красотата на естествените материали, в хармония с които се вграждат тези авангардни технологии, които позволяват природосъобразен, здравословен начин на живот при занижено енергопотребление. „Озарение" е благотворно присъствие в природната среда, защото я поддържа, култивира и обогатява.

„Зафир Емералда" - първата озеленена терасовидна сграда на Балканите, логична стъпка в зеления път на АРТЕКС от самото му създаване. Сградата предлага оптимален микроклимат и здравословна среда благодарение на рекуператорните системи за пречистване на въздуха, технологии, блокиращи инфекции, антибактериални покрития и други. Ако въпросът е „Що е биофилия и какво може да направи тя?", вижте „Зафир Емералда „Златен век" - най-високата луксозна жилищна резиденция в София, е отговорът на АРТЕКС, когато се търси пресечната точка на авангардната архитектура, потенциалът на градската среда и удовлетворяването на потребностите на обитателите на една сграда и на жителите на града. Съчетание на жилищни пространства и културен център; място, от което всеки би могъл да се наслади на неповторима панорама, нова дефиниция за класа на строителство, услуги, обитаване, „Златен век" изстрелва стандартите за строителство и архитектурата в София на неосъзнати досега висоти.