Петък, 20 Сеп 2024
           
Свят

Индийският премиер пристигна в Киев за знакова среща със Зеленски

   
Индийският премиер пристигна в Киев за знакова среща със Зеленски

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна в Киев на 23 август, където ще проведе разговори с президента Володимир Зеленски, съобщи „Киев индипендънт“.

Историческото посещение е първото, при което индийски министър-председател стъпва в Украйна от установяването на дипломатически отношения преди повече от 30 години.

„Индийският министър-председател Нарендра Моди вече е в Киев“, потвърди украинският депутат Олексий Гончаренко в публикация в Telegram.

Посещението на Моди в Украйна идва само няколко седмици след пътуване до Москва, където той проведе разговори с руския диктатор Владимир Путин.

Посещението включваше широко критикувана прегръдка между двамата лидери на 8 юли, часове след като Русия бомбардира детската болница „Охматди“ в Киев, убивайки двама души.

Исторически съюзник на Русия, Индия поддържа тесните си икономически и дипломатически връзки с Москва от февруари 2022 г., като през 2023 г. двустранната търговия достигна исторически връх.

През юни Моди се срещна със Зеленски в Италия по време на срещата на върха на Г-7. Те обсъдиха продължаващото положение в Украйна, като Моди подчерта значението на „диалога и дипломацията“.

Той потвърди, че Индия ще продължи да подкрепя мирното разрешаване на проблема, според официалната брошура от срещата.

Индия призовава за дипломатическо решение на войната на Русия срещу Украйна, но едновременно с това развива тесни икономически връзки с Москва.

След западните санкции Индия стана един от основните купувачи на руски петрол, въпреки че натискът от американските санкции все повече застрашава тази търговия.

Въпреки че Индия участва в световната среща на върха за мир в Украйна през юни, Моди не присъства лично и в крайна сметка индийският представител не подписа съвместното комюнике.

Моди беше и един от малкото демократично избрани лидери, които поздравиха Путин за преизбирането му през март след вот, който според всеобщото мнение не беше нито свободен, нито честен./ БГНЕС