Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Боряна Димитрова: Образователният закон създава плашила с политически цели

   
Боряна Димитрова: Образователният закон създава плашила с политически цели

В една нормална ситуация, в която няма организиран хейт, целенасочено насъскване, повечето хора са неутрални (към ЛГБТИ, общността, б.а.). Когато става дума за лични отношения - работа, приятелски кръг, съседи, хората проявяват толерантност.

Така социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова коментира създалото се напрежение след приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование за "Дневник".

Според нея целта на новите текстове не е да подобрят нещо в българското образование. "Това е пропаганда, създава плашила, с които се борят само с политически цели", уточни Димитрова.

За нея този подход на политиците е доказателство, че те вече няма какво ново да кажат и търсят все повече силни разделителни линии. Димитрова смята, че една от целите на радикализацията по темата ЛГБТИ "е търсене по изкуствен начин повишаване на активността" в бъдещи избори.

По повод трудностите със съставянето на ново служебно правителство социологът посочи, че не може политическата криза и насрочването на изборите да е заложник на един човек. "В системата на МВР има и други хора (освен Калин Стоянов, б.а.), които могат да поемат ръководството", е мнението на Димитрова.

Тя смята, че след позицията на Бойко Борисов по темата "Калин Стоянов" номинираният отново за премиер Димитър Главчев вече има картбланш да смени настоящият министър.

Действията на президента Боряна Димитрова описа като движение по ръба на неяснотите, след промените в Конституцията. "Направи го, за да покаже до какво са довели промените в нея - до блокаж. Използва всички свои неформални механизми, за да покаже блокажа", обобщи социлогът.

По отношение на предстоящите поредни предсрочни избори, Димитрова посочи, че не вижда нищо качествено ново, което да промени резултата след гласуването. Не очаква и ръст на избирателна активност, която вероятно ще остане на досегашните ниски нива.