Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Проф. Георги Близнашки: Кризата с вътрешния министър е буря в чаша вода по никое време

   
Проф. Георги Близнашки: Кризата с вътрешния министър е буря в чаша вода по никое време

Смяната на един вътрешен министър -  според мен това е буря в чаша вода, изкуствена криза по никое време. Всичко можеше да се избегне, президентът можеше да си спести пътуването до Гърция, за да има възможност да разговаря с Горица Грънчарова-Кожарева за бъдещия служебен кабинет, за да минат нещата по-гладко и да се избегнат подобни скандали.

Така коментира днешната политическа ситуация юриста и експерт по Конституционно право проф. Георги Близнашки. 

Аз разбирам полицаите, които излизат да защитават своя министър, защото те не искат да бъдат репресивна машина, а хора на реда (…) Надценява се ролята на МВР в изборите. Купеният вот може да се ограничи, но не може да се премахне. Проблематичният момент е така наречения фалшифицирания вот, т.н. ала-бала вотът, изтъкна той.

Нашето общество е много болно. Ние затъваме в блатото. Проблемът е защо 50-ото НС не успя да състави редовно правителство. Тези разделения в нашето общество от момента, в който държавният глава излезе с вдигнат юмрук, нанесе много дълбоки рани. Нужно е да се установи някакво спокойствие. Нужно е служебното правителство да си свърши работата и да се проведат едни справедливи и прозрачни избори, които да доведат до създаването до така желаното редовно правителство, коментира със загриженост проф. Близнашки. 

Той смята, че „Конституцията не трябва да се бърника от хора, които нямат нужните знания и капацитет“. Като един създателите на новата Конституция, той е писал черновата и е автор на  фигурата „служебен премиер“. Но няма партия в Народното събрание, която да защитава Конституцията, всяка една с идването на власт, решава, че трябва нещо да променя в Основния закон, посочи още експертът по Конституционно право.