Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Петима от Величие правят нова партия Има смисъл

   


Петима депутати от разпадналата се парламентарна група от "Величие" правят нова партия, която ще се казва "Има смисъл".

Става дума за Виктория Василева, Георги Куков, Етиен Леви, Дарин Георгиев и Радостин Колев. Председател ще бъде Виктория Василева, която преди "Величие", беше част и от партията на шоумена Слави Трифонов – "Има такъв народ". Преди години тя е била част и от СДС, но сега за пръв път ще ръководи политическа формация.

В "Има смисъл" няма да участва бившият председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков, който държи да го наричат "полковник", макар че не е такъв.

За да бъде създадена партия, трябва да бъдат извървени няколко стъпки. Първо трябва да се събере инициативен комитет, който да приеме учредителна декларация с основните принципи и цели на формацията. Документът трябва да бъде публикуван в поне един национален ежедневник, а заедно с това да се започне и подписка за набиране на членове-учредители. Тази стъпка вече е извървяна в края на миналата седмица – на 16 август, съобщава БНР.

По закон на събранието на инициативния комитет трябва да са присъствали най-малко 50 души.

До три месеца след приемането на учредителната декларация трябва да се проведе и учредително събрание с поне 500 участника. Това събрание трябва да приеме устав и да си избере ръководство. След като и тази стъпка е извървяна, "Има смисъл" ще има 3 месеца, за да събере поне 2500 членове и да внесе документите си в Софийския градски съд и, ако всички законови изисквания са спазени, тя ще бъде включена в Регистъра на политическите партии.

След разпадането на групата на "Величие" Виктория Василева застана на страната на Николай Марков в избухналия остър конфликт между него и идеолога на партията Ивелин Михайлов. Само няколко дни след започването на работата на парламента двамата, които доскоро обикаляха заедно страната, започнаха да си разменят взаимни обвинения за заплахи и натиск.

Преди няколко години лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов също демонстрираха голяма близост помежду си, но след това пътищата им се разделиха.
Партия "Величие" успя да влезе в парламента и да спечели близо 100 000 гласа, стъпвайки на популярността на Михайлов, на самия "Исторически парк", както и на влиянието в социалните мрежи на "полковник" Николай Марков. На изборите на 9 юни Михайлов дори не беше кандидат за депутат, но беше основна фигура в предизборната кампания. Преди около месец той обяви, че за предстоящите поредни предсрочни избори ще е кандидат за народен представител.