Четвъртък, 12 Сеп 2024
           
Новини

МОН утвърди нов списък от 193 професии

   

  МОН

Нов Списък на професиите утвърди Министерството на образованието и науката. Това се налага във връзка с измененията на Закона за професионалното образование и обучение. Документът съдържа 193 професии, от които 40 са в дигиталния и зеления сектор.

Предвижда се професионалното образование и обучение да се осъществява по професиите, включени в новия Списък от учебната 2026/2027 г. за приетите ученици в VIII клас, а за навършилите 16 години – от януари 2026 година.

Новите професии акцентират върху трудовите дейности, свързани с дигитализацията и устойчивото развитие в различните сектори: „Интегриране на дигитални технологии“, „Интелигентни системи“, „Анализ на данни“, „Дизайн на дигитални и печатни медии“, „Разработка на софтуер“, „Роботика“, „Автоматизация и управляваща техника“, „Зелени технологии, кръгова икономика и устойчиво развитие“, „Зелени технологии в черната металургия“, „Технологии в биопроизводствата“, „Безпилотни летателни апарати“ „Хибридни и електрически пътни превозни средства“, „Електрообзавеждане на тролейбуси и електрически автобуси“, „Устойчива мода“, „Устойчиво земеделие и растителна защита“, „Автоматизирани системи и технологии в машиностроенето“, „Дигитално проектиране на мебели и интериор“, „Дигитален дизайн на текстил“, „Механизация и цифровизация в аграрния сектор“ и др.

Съобразно изискванията на Закона степените на професионална квалификация се надграждат в рамките на професията със съответните нива по Европейската и Националната квалификационна рамка.

Списъкът е динамичен и по аргументирани предложения на ресорните министерства и национално представителните работодателски и синдикални организации може да се допълват или заличават професии. Предвижда се актуализации в него да се правят на всеки 6 месеца. Списъкът може да се актуализира два пъти годишно.

Към новия Списък ще бъда изготвена съпоставителна таблица за съответствието на професиите и техните степени със специалностите и професиите от действащия до 2026 година Списък на професиите за професионално образование и обучение.

МОН изготви новия Списък в максимално широк диалог с всички заинтересовани страни. Той бе съгласуван и с национално-представителните работодателски и синдикални организации и ресорните министерства, като получените от тях становища бяха взети предвид.

Новият Списък на професиите за професионално образование и обучение можете да видите ТУК.