Четвъртък, 12 Сеп 2024
           
Коментари

Доклад: Прокурор Франтишек е държал десетки дела на трупчета

   


Бившият шеф на спецпрокуратурата и герой от "Осемте джуджета" Димитър Франтишек Петров е предложен за наказание, след като проверка го уличи, че е забавил без основание десетки разследвания, пише Mediapool.

В сряда временният главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Франтишек.

В момента бившият прокурорски шеф е изпратен на няколкомесечно “заточение“ в Смолян, след като вкара в ареста без основание телевизионния продуцент Нико Тупарев. Заради този случай Сарафов поиска пълна проверка на работата на прокурор Франтишек, която показва сериозни нарушения.

При ревизията са проверявани всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които прокурорът е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал.

"Резултатите показват, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването", се казва в съобщението на прокуратурата.

Една от констатациите в доклада е, че по редица дела Франтишек не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването.

При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на прокурор Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата.

"Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това", се казва в доклада.

При друго досъдебно производство, свързано с пране на пари,  Франтишек е уличен, че е минирал цялото разследване.

Проверяващите са установили, че той е извършил процесуални действия, които са следствие на "изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства". Това е довело е довело до невъзможност да се предприемат законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

При проверката е установено, че Франтишек е наблюдавал 41 неприключили досъдебни производства. При част от тях е констатирано забавяне и неритмичност на разследването.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването като по две от производствата прокурорът Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване. Това се е случило, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия полицай.

Прокурор Димитър Франтишек Петров е наблюдавал 83 спрени досъдебни производства, а проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения. По 41 дела той изобщо не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях или такава информация е изисквана еднократно.

Искането, изпратено до ВСС, съдържа подробните констатации на ревизиращия екип, събрани в близо 80 страници. В него се изтъква, че натовареността на прокурор Димитър Петров за последните три години не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия, че с липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията и допуснатото забавяне заради бездействие на прокурор Димитър Петров са допуснати дисциплинарни нарушения съгласно Закона за съдебната власт.