Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Асен Василев: Промените в Конституцията работят, Луи XIV си тръгна от България

   

  BGNES

Нямаме вече безконтролно един човек да назначава, Луи XIV си тръгна от България, трябва поне двама да се разберат. От тази гледна точка Конституцията работи. Заварихме домова книга, която е празна. Омбудсманът си тръгна, в Сметната палата има изтекли мандати. Това каза в интервю за Би Ти Ви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев по повод трудностите със създаването на служебен кабинет.

Според него с новите текстове дефектът на Конституцията, който е позволявал един човек да има цялата власт при назначаването на служебно правителство, е бил поправен. Заради решението на Конституционния съд обаче не бил поправен друг дефект - в прокуратурата да има еднолична власт.

Попитан ще поеме ли коалицията своята отговорност за това, че няма кабинет, той заяви: "Ще поемем отговорност за това, че има взаимен контрол между президент и кандидат за премиер. Трябва да се попълни домовата книга (списъка с потенциални премиери - б.а.), за да работи."

Според Василев ГЕРБ все още са подчинени на Пеевски, макар че Борисов направил вчера стъпка встрани, след като се е обявил за смяната на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов (повече за отношението на коалицията към него тук).

По попитан с кого биха работили от "Продължаваме промяната - Демократична България" след изборите, той заяви: "Имам цел и я преследваме - резултати, които са добри за България. И след изборите ще работим с тези, които могат да работят в тази посока. Сега не мога да кажа кой ще подкрепи целите ни." "Силно се надявам да има редовно правителство след тези избори, но не на всяка цена, то трябва да води страната напред", каза още Василев.