Понеделник, 16 Сеп 2024
           

Тошко Йорданов: Присъствах на много странен председателски съвет

   
Тошко Йорданов: Присъствах на много странен председателски съвет

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви пред журналисти, че думите на Бойко Борисов за правителство с Димитър Главчев без Калин Стоянов му се струват смешни, предаде репортер на БГНЕС.

"Ситуацията я забъркаха Борисов и Пеевски. Това ли им е изходът? Забъркаха ситуация, в която има партийно правителство и искат да си оставят същото правителство. ГЕРБ не трябва да се обаждат, нито те, нито ПП-ДБ, нито ДПС с Делян Пеевски. Трябва да мълчат и да се извинят", каза Йорданов и добави, че сега всички останали трябва да намерят вариант за измъкване от кашата, която те са забъркали.

По думите му главният вариант, който решава проблема, е "махане на тъпата поправка в Конституцията за служебните кабинети". "Това е, което трябва да се направи. Конституционният съд не я остави. Конституционният съд не взе решение, защото Белазелков и Десислава Атанасова, които са политическите квоти, на същите тези, които забъркаха кашата, блокираха разглеждането изобщо на този въпрос", отбеляза той и подчерта, че в момента Конституционният съд е политически съд.

Според Йорданов това, което трябва да се направи, е много бързо да бъдат избрани двама нови заместници на Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ.

След председателския съвет Йорданов излезе пред журналистите и го определи като "много странен".

"Възраждане" не дойдоха. ПП-ДБ дойдоха, видяха Делян Пеевски и излязоха. БСП заявиха, че според тях този парламент е изчерпан и не трябва да се предприемат никакви смени. ГЕРБ ги знаете какво казаха – нищо по-различно. ДПС искат избори. Ние заявихме нашата позиция, че причината е тази малоумна смяна на Конституцията и в тази ситуация максимално бързо трябва да отворим процедурите, за да изберем двама заместници в Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, защото Андрей Гюров не отговаря за нищо", съобщи той и посочи, че ПП-ДБ са забъркали каша и БНБ, защото издигнаха човек, който е в противоречие с правилата.

Да си бяха направили Конституцията умно, заяви още председателят на ПГ на ИТН. "Няма проблем да изберем и нов управител на Сметната палата", уточни той.

Йорданов е категоричен, че е нужна отмяната на този поправка в Конституцията, защото този проблем винаги ще съществува.

Председателят на ПГ на ИТН обяви, че ще отиде на срещата с ПП-ДБ, за да им каже всичко това, което каза пред медиите.

Йорданов открои като нещо интересно на председателския съвет скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски. "Пеевски попита в прав текст ще отрече ли Кирил Петков, че е стоял на задната седалка заедно с бившия шеф на ДАНС Петър Петров, а на предната седалка е бил Калин Стоянов и са уговаряли Калин Стоянов да е шеф на МВР тогава и той не отрече. Идете при Кирил Петков и го питайте сега за кого плаче при положение, че той е избирал Калин Стоянов", призова той.