Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Скандалът от Париж продължава: американка отказва да даде бронзовия си медал на румънка

   

  gong.bg

Скандалът в спортната гимнастика от Игрите в Париж продължава, след като американката Джордан Чайлс отказва да върне бронзовия си медал от финала на земя. Нейното изпълнение бе последно, след което тя получи пета оценка от съдиите. Американският екип пусна контенстация, след която оценката на Чайлс бе повишена и така тя зае третата позиция, качвайки се на подиума. Решението предизвика огромно недоволство в Румъния, тъй като така бе отнет бронзовия медал на тяхната представителка Ана Барбосу. 
 
Румънците се обърнаха към Спортния арбитраж по казуса, като КАС реагира доста бързи и заключи, че контестацията на американския тим е подадена 64 екунди след получаването на оценка, а по правило това трябва да се случва в рамките на 60 секунди. Така Барбосу бе върната на третото място, но Чайлс няма намерение да предаде отличитето си.
 
Олимпийският комитет на САЩ обаче ще внесе ново обжалване и подкрепя Чайлс да не връща бронза, пише USA Today.
 
"Чайлс е в САЩ, притежава медала си и няма да го връща. Двама хора с достоверна информация по случая съобщиха, че Олимпийският комитет на САЩ и адвокатите му са открили сериозни процесуални нередности от страна на КАС и скоро решението на швейцарския трибунал ще бъде обжалвано", разкрива още изданието.