Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Асен Василев: Да направим нещата по правилния начин, да не стане „бързата кучка слепи ги ражда“

   

  BGNES

„Трябва да се търси най-стандартният изход от ситуацията в момента, а това е позициите с изтекли мандати да бъдат попълнени“. Това каза пред журналисти Асен Василев.

На 19 август държавният глава Румен Радев призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство.

„Ще предложим точно това – да се процедира по закон, имаме длъжности с изтекли мандати. Важно за държавата е да направим нещата по правилния начин, така че те да са устойчиви, а не като поговорката „Бързата кучка слепи ги ражда“, подчерта Василев.

По думите му „Главчев, ставайки и външен министър, не само служебен премиер - влиза в несъвместимост с длъжността си "шеф на Сметна палата" и от там нататък е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер, но това трябва да го кажат конституционалистите“.

Той призова депутатите да прекъснат ваканцията си и парламентът да заработи отново до няколко дни.

Асен Василев коментира и думите на Бойко Борисов, че Калин Стоянов трябва да бъде освободен: „Радвам се, че и Борисов се присъедини към призивите Калин Стоянов да не бъде министър на вътрешните работи. Поведението на вътрешния министър е абсолютно недопустимо. Да се организира в работно време политически протест на полицията, която по принцип е деполитизирана“.

"В парламента днес има две срещи. Едната е председателски съвет, на която ние отиваме. Ако там обаче е Пеевски, ние няма какво да правим там, тъй като той е в основата на тази криза. След това имаме среща с всички парламентарни групи без г-н Пеевски в 12:00 ч.", добави Асен Василев.