Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Грънчарова подаде сигнал до Сарафов за натиск Калин Стоянов да не е в МВР

   


Вътрешният министър съобщи, че е задвижен сценарият да се правят избори с „наше МВР“ през „ала-бала с президента“.

Горица Грънчарова - Кожарева, чийто проектокабинет се провали, отиде в кабинета на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, за да подаде сигнал за оказван натиск, предава БГНЕС.

Неуспелият кандидат за премиер каза, че не е заплашвана. "Казвам само, че през този 9-дневен период, в който аз се срещах с всички, имаше определен натиск кой да бъде и кой да не бъде", добави тя, визирайки министреските постове.

Кандидатът за служебен премиер отбеляза, че през цялото време е провеждала разговорите си в сградата на Народното събрание, като това е било уточнено между президента Румен Радев и председателя на парламента Рая Назарян.

"Оттук ще отида при главния прокурор и с всичките факти, с които разполагам, ще ги дам на главния прокурор", каза още Горица Грънчарова - Кожарева и подчерта, че натискът върху нея е политически Калин Стоянов да не е служебен министър на вътрешните работи.

Двамата със Стоянов застанаха пред журналисти веднага, след като държавният глава отказа да подпише указа за съставяне на правителство с министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева именно заради участието на Стоянов в него с мотива, че той не може да гарантира провеждането на честни избори. В обедната си почивка пък униформени и служители на МВР се събраха пред "Дондуков" 2 и призоваха: "Оставете министъра да си върши работата!", "Не рушете нещо, което работи!", "Г-н президент, нямате ли си друга работа?".

От своя страна Калин Стоянов заяви, че се прави опит за овладяване на МВР и даде заявка да не отстъпва.

"Няма да отстъпя в момент, когато се прави опит за овладяване на системата. Признателен съм на колегите, че се противопоставят на безпрецедентната намеса на президентската институция в дейността на изпълнителната власт. Благодаря и на номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева за гласуваното доверие“, каза Калин Стоянов. По думите му е задвижен сценарият да се правят избори с „наше МВР“ през „ала-бала с президента“.

Стоянов коментира още, че изборните резултати на политическите сили не зависят от МВР, а от убедителността на политическите лидери, посланията им и приоритетите, по които обещават да работят.

БГНЕС припомня, че по-рано днес президентът Румен Радев не прие Калин Стоянов да остане служебен вътрешен министър. Той бе категоричен, че Стоянов няма да гарантира честни избори и даде срок на посочената за служебен премиер до 15.00 часа днес да го смени.

Положените усилия за съставяне на служебно правителство не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, заяви Радев.

След отказ на Горица Грънчарова–Кожарева държавният глава посочи, че няма как да подпише указ за назначаване на така предложеното му правителство и нейният ангажимент по съставянето на такова приключва. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, каза още президентът Радев.

„Призовавам Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, посочи Румен Радев. Той напомни, че от десетте потенциални кандидата за министър-председател, посочени в основния закон, две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство. „Въпреки тези дефицити и усложнения, ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза“, каза още Румен Радев.