Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Горица Грънчарова подаде сигнал до Сарафов за оказан натиск, полицаи отново подкрепят Стоянов

   
Горица Грънчарова подаде сигнал до Сарафов за оказан натиск, полицаи отново подкрепят Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов, заради когото президентът Румен Радев отказа да подпише указ за съставяне на правителство с министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева, се появи пред сградата на "Дондуков" 2, предаде репортер на БГНЕС.

В този час пред президентството се провежда протест на полицаи, подкрепящи служебния силов министър. Подкрепящата акция се провежда в обедната почивка на униформените.

Служители на МВР отправиха призиви "Оставете министъра да си върши работата!", "Не рушете нещо, което работи!", "Г-н президент, нямате ли си друга работа?".

В същото време Горица Грънчарова - Кожарева отиде в кабинета на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, за да подаде сигнал за оказван натиск.

БГНЕС припомня, че по-рано днес президентът Румен Радев не прие Калин Стоянов да остане служебен вътрешен министър. Той бе категоричен, че Стоянов няма да гарантира честни избори и даде срок на посочената за служебен премиер до 15.00 часа днес да го смени.

Положените усилия за съставяне на служебно правителство не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, заяви Радев.

След отказ на Горица Грънчарова–Кожарева държавният глава посочи, че няма как да подпише указ за назначаване на така предложеното му правителство и нейният ангажимент по съставянето на такова приключва. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, каза още президентът Радев.

„Призовавам Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, посочи Румен Радев.

Той напомни, че от десетте потенциални кандидата за министър-председател, посочени в основния закон, две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство. „Въпреки тези дефицити и усложнения, ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза“, каза още Румен Радев./ БГНЕС