Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Провал на кабинета „Кожарева“: Радев отказа да подпише указа заради Калин Стоянов

   
Провал на кабинета „Кожарева“: Радев отказа да подпише указа заради Калин Стоянов

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на нов служебен кабинет.

Малко преди 11 часа кандидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева пристигна на „Дондуков“ 2 при държавния глава Румен Радев. 

При обявяването на служебния кабинет на Горица Грънчарова стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов остава на поста си. Президентът Радев обаче коментира, че това не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да смени Стоянов.

Тя обаче отказа, на което президентът отговори, че няма да подпише указ за съставяне на служебен кабинет.

"Благодаря за положеното усилие, то обаче не съответства на най-същественото условие за изпълнение на мандата,  а именно да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си министър на вътрешните работи, затова аз ви давам още малко време - днес до 15 часа да ми предложите друг министър, в противен случай аз няма да подпиша указа", каза президентът.

„Аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна обстановка. Проведох среща с всички министри и експерти от отделните области. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство. Проведох разговори със синдикатите, с директорите на областните дирекции на МВР, с „Гранична полиция“, с Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Това което чух от тях е беше едно и също – това е един човек, който осигурява спокойствие на системата, това е човек, който 24/7 е с отворен телефон, това е човек, който като му се поставя някакъв проблем взима бързи и адекватни решения. Мога да изброявам факти, които аз чух, а така също със Златанов“, посочи още той. И посочи, че е взела обосновано решение да номинира Калин Стоянов. 

Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Главчев продължава да изпълнява своите задължения до избирането на нов служебен кабинет, заяви Радев.

Той припомни на Кожарева, че й дава срок до 15 часа днес да предложи друго име за поста министър на вътрешните работи. "Няма кой да Ви предложа, взела съм своето решение. Няма как да си променя за няколко часа убеждението. Преценката е ваша", каза още Кожарева.

"Няма да подпиша указ за така предложеното ми правителство и съответно вашият ангажимент по съставяне на правителство приключи. Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставяне на ново служебно правителство", каза президентът.


Ето и проектокабинета, който Горица Грънчарова-Кожарева представи пред президента:

1. Служебен вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова 
2. Служебен министър на вътрешните работи –  Калин Стоянов
3. Служебен министър на иновациите и растежа -  Росен Карадимов 
4. Служебен министър на регионалното развитие - Виолета Коритарова
5. Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов 
6. Служебен министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов
7.Служебен министър на външните работи - Иван Кондов
8.Служебен министър на правосъдието - Мария Павлова
9.Служебен министър на образованието – Галин Цоков 
10. Служебен министър на здравеопазването - Петко Христов Стефановски
11.Служебен министър на културата - Найден Тодоров
12 Служебен министър на околната среда и водите - .Виктор Христов Атанасов
13.Министър на земеделието и храните – Георги Тахов
14.Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов
15.Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов
16.Министър на енергетиката – Владимир Малинов
17.Министър на електронното управление – Валентин Мундров
18.Министър на туризма – Евтим Милошев
19.Министър на младежта и спорта – Георги Глушков 

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет за нормалното функциониране на държавата", каза Кожарева пред Радев. "Диалогът и уважението са много важни в моята работа, вие това ще го видите по отношение на институциите", допълни тя.

Грънчарова имаше една седмица да проведе разговори и да направи своя избор. Най-важната задача на служебното правителство е организирането на честни и свободни избори, а за да може изборите да се проведат на 20-ти октомври, то новият служебен кабинет трябва да положи клетва пред Народното събрание най-късно на 20 август.